Vanilin kiflice

Uživam da skupa s djecom pravim razne
keksiće, zabavno je, svakako su ukusniji od kupovnih i mogu stajati duže od svakog kolača. Ovo su uz to prvi keksići koje sam još kao mala pravila sa svojom mamom. Tope se u ustima. Prvo ću napisati klasični recept a potom ponuditi neke arome kojima možete obogatiti ove keksove.


Za oko 3 pleha, 90 komada:


  • 250 gr brašna
  • vrh noža praška za pecivo
  • 125 gr šećera
  • 1 vanilin šećera
  • 3 žumanca
  • 200 gr hladnog putera ili margarina (za keks uvijek uzimam lično puter, aroma i prhkost su puno bolji)
  • 125 oguljenih, mljevenih badema
Sve sastojke kratko umijesiti u glatko tijesto, umotati u najlon i ostaviti u frižideru da odstoji barem pola sata. Poslije odvajati po komade veličine oraha, oblikovati valjak, saviti u polumjesec, malo istanjiti špiceve i redati na papirom obložen papir za pećenje. Peći na 180 stepeni oko 10 minuta, tek toliko da počnu vrhovi da rumene. Izvaditi i još tople uvaljati u šećeru u prahu. Najbolje se drže u limenoj ili nekoj drugoj dihtovanoj kutiji.



Ovaj put nisam imala više badema pa sam koristila mljevene (neoguljene) lješnike i koricu narandže, što ih čini još aromatičnijima. Naravno se mogu bdodati i razni drugi začini :)

Primjedbe