Možda u ovom receptu ima malo više
posla nego kod klasičnih krofni, ali su truda vrijedne. Okolo hrskave, mehko, prozračno tijesto i saftali jabuke. Super.
Za tijesto:
posla nego kod klasičnih krofni, ali su truda vrijedne. Okolo hrskave, mehko, prozračno tijesto i saftali jabuke. Super.
Za tijesto:
- 375 gr brašna
- 1 kesica germe
- 100 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 1 žumance
- 60 gr istopljenog putera
- 150 ml mlijeka
Za punjenje:
- 2 jabuke
- 1 bjelance
Od sastojaka za tijesto zamutiti mekše tijesto i ostaviti da nadode. Kada nadode rukama premijesiti i ostaviti da ponovo nadode. Taj se postupak može više puta ponoviti, što se više prekuhava bolje tijesto nadode. Tijesto razviti debljine prsta, premazati umućenim bjelancetom, isjeći jabuke na kocke i posuti. Urolati s duže strane, isjeći na kolute debljine oko 1 cm i redati na pleh koji ste prethodno posuli malo brašnom ili premazali uljem. Ostaviti da nadode jedno pola sata, potom u vrelom ulju ispržiti dok ne porumeni s obje strane. Ostaviti na kuhinjskom ubrusu da upije viška masnoću, potom uvaljati u šećeru pomiješan sa cimetom.
Prijatno 👌👌👌
Primjedbe
Objavi komentar