Banana bread - bez glutena i industrijskog šećera ♥️

 Prvi recept iz zdrave kategorije je jedan od naših omiljenih. Otkako sam našla ovaj recept redovno se pravi. Po nazivu hljeb koji ide planski za slatki doručak svojim okusom i svojom teksturom može proći i kao zaista ukusan kolač. Moja djeca ga vole za doručak jesti premazanog kikiriki ili bademovim puterom, naravno moze i dobar džem ili med. Sve je prepušteno vlastitom ukusu. A recept je odličan ako imate kući nepojedenih, dobro zrelih banana - ovdje važi sto su tamnije to su bolje za ovaj hljeb.
 Jedna kratka napomena: Kokosovo brašno u ovom receptu nije klasično "brašno" koje koristimo, nego bas brašno u smislu te riječi, prah. Ja sam našla to brašno u Dm-u. S obzirom da ne ide puno brašna jedna kesa može dugo trajati. Da pređemo na recept 😊

Za 1 hljeb od banane:




  • 4 zrele banane (što zrelije to bolje) 
  • 60 gr kokosovog brašna
  • 1 supena kašika cimeta (da, velika kašika I nije previše)
  • 4 jaja
  • 50 gr otopljenog kokosovog maslaca (zvjezdin je super)
  • 1 1/2 kašičica bikarbon sode
  • 1 kašičica jabukovog sirćeta
  • 1 kašičica javorovog sirupa ili meda

Priprema je vrlo jednostavna. Najlakše je u blenderu izmiksati banane skupa sa jajima, potom ih dodati ostalim sastojcima, zadnje ide soda i sirće. Sve fino izmiksati da bude lijepo ujednačena smjesa, uliti u duguljasti, podmašćeni kalup i po želji ukrasiti kriškama banane, orasima, bademima I sl.
Peći na 180C na vruć zrak ili, ukoliko je donje i gornje zagrijavanje onda na 200C I peći oko 50 minuta. Odnosno kada zabodete nož u tijesto da izađe čist.. Na kraju malo premazati javorovim sirupom ili medom i uživati u ukusu bez grižnje savjesti.. Ovaj hljeb ne sadrži gluten i samo prirodne, zdrave šećere.
 Banana, kao osnovni sastojak ovog hljeba, je prava mala vitaminska bomba za naš organizam. U sebi sadrži triptofan, vrstu bjelančevine koju tijelo pretvara u serotonin, još poznat kao hormon sreće  koji nam popravlja raspoloženje i pomaže u borbi protiv depresije.
 Sadrži i visoku razinu kalija, mineral koji je neophodan za rast mišića, antioksidante i antikancerogene za jači imunitet i čitav kompleks b-vitamina, koji su bitni za živčani sustav. Izvor je željeza za svakog ko ima problema sa anemijom, i svima koji žele smršati i bave se sportom banana daje dug osjećaj sitosti i energiju za trening.
U svakom slučaju banana je zdrava alternativa slatkišima, jer svojim prirodnim šećerima zadovoljava našu potrebu za slatkom na zdrav način..

🍌 🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌

Primjedbe