Naša promjena načina ishrane - stižu nove vrste recepata

Svjesna sam da dugo nisam objavljivala nove recepte. S jedne strane sam zaista kuhala ista "tradicionalna" jela, s druge strane sam, iskreno, pala u neku vrstu prehrambene depresije. Zvuči smiješno, ali mnoštvo kolača i ostalih teških jela je ostavilo traga - na izgledu, zdravlju i čak raspoloženju moje čitave porodice. Posebno ja sam se osjećala non-stop umorna, o kilaži da ne pričam, probleme sa stomakom..
 Na kraju se ispostavi da niti su mi kosti teške (omiljena isprika za visak kilograma), niti su hormoni u pitanju, nego moj način ishrane. Pošto sam primjetila da mi gluten nikako ne godi - (Gluten (lat. ljepilo, više poznat pod nazivom kao pšenični gluten) je ljepljiva, elastična bjelančevinasta tvar koja se nalazi u pšenici (žitu), brašnu, ražiječmupiru, te zobi koja je često kontaminirana zbog toga što se najčešće uzgaja uz pšenicu.)
 Nakon što sam još primijetila mučninu kad god jedem slatke stvari odlučila sam da u što većoj mjeri izbacim bijelo brašno i industrijski šećer. Znala sam u startu da neka dijeta nije za mene, jer iskreno, kad radimo dijetu skinemoo nesto kilograma ali se brzo i vrate ako se vratimo u stari način ishrane. Ja sam željela I za sebe i za svoju porodicu dubinsku promjenu  Da ne jedemo više svaki dan tešku hranu, pite, pizze I sta već, nego sam gledala da su namirnice zdrave, da loše ugljikohidrate zamjenim dobrim, više povrća i voća, crno umjesto bijelog brašna. Već ovdje sam svjesna da će biti ljudi koji će reći ne može se to potpuno izbaciti, to sebi čovjek ne može priuštiti blablabla. Iskrena ću biti, naravno nije jednostavno ali nije ni nemoguće. Samo se mora uložiti malo truda i početi malim koracima. Baby steps. Prvo ćemo prestati s bijelim hljebom, za ručak ćemo umjesto krompir i meso dodati veću količinu povrća itd. I vode, dosta vode! Kako znati koliko je potrebno tijelu vode, svaki čovjek je drukčiji? Čitala sam da bi čovjek po kilogramu svoje tjelesne težine trebao piti 30ml vode dnevno. Vode. Ne kahve. Ili soka. To nije ta tečnost. Najbolje čiste vode, ako to ne ide stavite malo limuna i lakše ide uz aromu. Jer većina sokova, posebno kupovnih sadrži zaista mnoooogooo šećera..
  Čovjek nije ni svjestan koliko šećera unosi dnevno, u čemu sve ima šećera. Ali, ovo neće biti tekst o šećeru, samo kratko objašnjenje da bolje razumijete promjene koje će biti. Ukoliko vas zanima da pišem o načinu izbjegavanja šećera, općenito o zdravoj ishrani, ostavite komentar ispod teksta ili na fb-stranici, pa možemo i tu temu razraditi.
Evo već skoro dva mjeseca ne konzumiram šećer, kroz buduće recepte ćete vidjeti čime sam ga zamijenila a i recepte koje sadrže manje ili nikako glutena i ugljikohidrata. Naravno da će biti i kolača i klasičnih recepata, za ljubav svoje porodice moram i kolač nekad napraviti, ali zaista želim podijeliti s vama da je moguće, čak i lahko se hraniti zdravo.. I da, osjećaj je super kada nakon jela imate osjećaj da ste svome tijelu učinili dobro umjesto da vas grize savjest. I kad kazaljka na vagi napokon ide prema dole, a ne uvijek ka vrhu. ;)

Nadam se da će vam se i novi recepti svidjeti - mojoj djeci se sviđaju a oni su baš izbirljiva. Do idućeg recepta 

Primjedbe