Pumpkin Cheesecake - Kolač od sira s tikvom



🍂🍁🍁🍂 Jesen je moje omiljeno godišnje doba, boje, hladniji dani koji traže da se utoplite uz šolju kahve i dobar kolač u koji možemo iskoristiti darove prirode. Kao veliki ljubitelj dviju stvari - Cheesecake-a i
tikve - ovaj kolač sam morala probati i nisam se pokajala. Kremast, malo i hrskav s divnim aromama. Da ne vazim puno evo recept pa probajte sami:


Pire od tikve

200 gr Hokkaido tikve
80 gr šećera
malo cimeta
           mljevenog đumbira
           muskatnog oraščića
malo vode

Hokkaido tikvu izrendati (kod nje je i kora jestiva), skupa sa šećerom, začinima i malo vode staviti da kuha dok ne omkeša i voda ispari. Ostaviti da se ohladi i ispirirati štapnim mikserom.

Dno od keksa:

250 gr petit keksa (po mogućnosti integralnog)
120 gr putera
malo cimeta

Keks samljeti i pomiješati sa cimetom, puter istopiti, pomiješati s keksom i utisnuti u pek papirom obložen kalup veličine 20cmx25cm. Peći na 160C° oko 15 minuta i ostaviti da se prohladi.

Fil:

750 gr svježeg sira
200 gr pavlake
150 gr šećera
1 vanilin šećer
1 kašičica soka od limuna
4 jaja
2 žumanca

Umutiti sir, pavlaku, šećer i vanilin šećer. Dodati jaja i sok od limuna i sve lijepo umutiti. Dvije trećine fila izliti u kalup i poravnati, pire od tikve dodati u preostali fil, dobro umutiti i politi po prvom sloju. Viljuškom pomiješati dva fila, poravnati i staviti da se peće ponovo na 160C° 15 min, zatim smanjiti na 130C° i peći 40 minuta.

Napomena: Kolač ostaviti nakon pečenja da se potpuno ohladi u peći, da ne popucao. Isjeći na kocke, nakon svakog rezanja očistiti nož da bi lijepo izgledale kocke. Ukrasiti šlagom i malo čokolade. 🎃🎃


Primjedbe