Novi trend - Brookies ❤️

 

Ako volite kekse - cookies i sočne čokoladne kolače - brownies - ovo će biti idealan recept za vas. Svjetski sladokusci su smislili novi način da obraduju naša nepca kombinirajući sočno čokoladno tijesto browniesa sa hrskavim keskom. Ime je bilo brzo nađeno - brownies + cookies = brookies. I nećete se obrukati pred gostima kad ovaj kolač iznesete - časna pionirska.



Za brownies tijesto:

  • 400 gr čokolade za kuhanje
  • 240 gr putera
  • 6 jaja
  • 240 gr šećera
  • prstohvat soli
  • 160 gr brašna
  • 160 gr grubo sjeckanih orašastih plodova (orah, lješnjak..)

Za cookies tijesto:

  • 400 gr brašna 
  • 280 gr smeđeg šećera 
  • 250 gr mehkog putera 
  • 2 jaja
  • 1 kašičica praška za pecivo 
  • 2 vanilin šećera
  • 200 gr komadića čokolade 
Ova mjera je za veliki pleh koji dođe uz peć, za manji kalup razmjera 20x20cm uzmite pola mjere. 

Pravljenje kolača:

1. Prvo u šerpici istopite na niskoj temperaturi skupa puter i čokoladu. Ostavite da se prohladi. 

2. Dok se hladi pripremite tijesto cookiesa: Umijesiti šećer i puter i vanilin šećer, dodati jaja i sve fino umijesiti. Brašno pomiješati sa praškom i sjediniti sa jajima i šećerom. Na kraju dodati čokoladne mrvice. Ostaviti sa strane. 

3. U drugoj zdjeli pjenasto umutiti jaja, šećer i so  za brownies smjesu. U tankom mlazu dodati prohlađenu masu čokolade i putera. Kad se sve sjedini dodati kratko brašno i orašaste plodove. 

4. Veliku tepsiju ili premazati puterom ili obložiti pek papirom i izliti tijesto browniesa i jednako rasporediti. Po njemu podijeliti smjesu cookiesa tako što ćete ili a) otkidati komade tijesta i raspodijeliti koliko je moguće jednako po prvom tijestu ili b) između dva lista pek papira izvaljati tijesto na veličinu tepsije i prekriti prvi sloj. 

5. Peći u zagrijanoj pećnici na 180C° oko 35-40min na sredini dok ne porumeni. Kad se fino ohladi isjeći na kocke i uživati. 








Primjedbe