
Osnovni recept:
50 gr putera
100 ml mlijeka
100 ml vode
Prstohvat soli
100 gr prosijanog (!) brašna
160 gr jaja
U šerpu
staviti puter, vodu, mlijeko i prstohvat soli i pustiti da zavri. Kad sve
prokuha skinuti šerpu s vatre, smanjiti na srednju jačinu i odjednom
sasuti brašno, jako miješati i vratiti na kolo. Miješati i pržiti tijesto sve
dok se na dnu šerpe ne stvori bijela kožica. Prebaciti u posudu za miješanje i
ostaviti da se omlakne. Bolja malo duže sačekati prije nego se dodaju jaja, jer
ne želimo imati kuhano jaje u poslastici ;)
Uključiti mikser na srednjoj brzini i miješati
dodavajući jaje po jaje.. Uvijek dodati jaje kad se prethodno sjedinilo s
masom.. U početku izgleda da će se sva masa razdvojiti, ali samo miješajte
dalje.. Po želji se može dodati i malo praška za pecivo.. Zadnje jaje umutit i
pomalo dodavati, da tijesto ne bi bilo prerijetko. Kad sve izvade metlice
miksera tijesto treba da bude glatko i da se „otkida“ s kasike. Tijesto staviti
u štrcaljku i na masnim papirom obložen pleh špricati tufne ili duge prstiće
(eclairs). Našpricati ih vodom, tako bolje nadođu, i peći na 200C oko 20
minuta.
U toku pećenje ne otvarati peć!!! Inače
će ispuhati i biti mecavi i odoše u smeće...
Bolje da budu rumeniji nego da budu
neupotrebljive.. Kad ih izvadite iz peći presjeći preko pola i pustiti da se
ohlade.. Poklopce možete premazati
topljenom čokoladom ili karamel kremom, može se i prokuhati džem od breskve i
premazati poklopce (aprikotiranje), a mogu se puniti kremom ili pudingom od
vanilije, čokolade... Odličeno je i istući šlag, namazati i narezati sezonskog
voća, stavite polopac i uživajte.. mmhmmm..
Primjedbe
Objavi komentar