Prženo tijesto – za princes krofne ili tulumbe



Prženo tijesto – za princes krofne ili tulumbe





Na samom početku svoje kuharske historije sam pokušala praviti princes krofne i moram reći da je sve završilo u velikom – haosu! Prljava ja, prljava kuhinja, čak je i dijete bilo puno tijesta – a krofen, ma ništa od njih. Ccc.. Malo moje neiskustvo a i pomalo složenost ovog tijesta me je obeshrabrilo i, na moju sramotu, nisam se usudila da mu prilazim više – donedavno.. Ako se pridržavamo nekoliko bitnih stvari zapravo i nije toliko teško. Tijesto se prži u šerpi, što se duže prži bolje će narasti i biti fino „zračno“ a okolo ipak hrskavo.

Osnovni recept:

50 gr putera
100 ml mlijeka
100 ml vode
Prstohvat soli

100 gr prosijanog (!) brašna

160 gr jaja

 U šerpu staviti puter, vodu, mlijeko i prstohvat soli i pustiti da zavri. Kad sve prokuha skinuti šerpu s vatre, smanjiti na srednju jačinu i odjednom sasuti brašno, jako miješati i vratiti na kolo. Miješati i pržiti tijesto sve dok se na dnu šerpe ne stvori bijela kožica. Prebaciti u posudu za miješanje i ostaviti da se omlakne. Bolja malo duže sačekati prije nego se dodaju jaja, jer ne želimo imati kuhano jaje u poslastici ;)
Uključiti mikser na srednjoj brzini i miješati dodavajući jaje po jaje.. Uvijek dodati jaje kad se prethodno sjedinilo s masom.. U početku izgleda da će se sva masa razdvojiti, ali samo miješajte dalje.. Po želji se može dodati i malo praška za pecivo.. Zadnje jaje umutit i pomalo dodavati, da tijesto ne bi bilo prerijetko. Kad sve izvade metlice miksera tijesto treba da bude glatko i da se „otkida“ s kasike. Tijesto staviti u štrcaljku i na masnim papirom obložen pleh špricati tufne ili duge prstiće (eclairs). Našpricati ih vodom, tako bolje nadođu, i peći na 200C oko 20 minuta.
U toku pećenje ne otvarati peć!!! Inače će ispuhati i biti mecavi i odoše u smeće...

Bolje da budu rumeniji nego da budu neupotrebljive.. Kad ih izvadite iz peći presjeći preko pola i pustiti da se ohlade..  Poklopce možete premazati topljenom čokoladom ili karamel kremom, može se i prokuhati džem od breskve i premazati poklopce (aprikotiranje), a mogu se puniti kremom ili pudingom od vanilije, čokolade... Odličeno je i istući šlag, namazati i narezati sezonskog voća, stavite polopac i uživajte.. mmhmmm..

Primjedbe