Macarons

Nakon što sam napokon dobila svoje wilton prehrambene boje, koje sam dugo čekala, podrazumijevalo se da ih moram na nećemo isprobati. To se poklapalo sa mojim spiskom recepata za probanje na kojem su se nalazile - macarons. To su keksovi od bjelanaca i badema, bez brašna!! Iskreno, nikad još ih nisam ni probala, ali sam toliko čitala o ukusu, zahtjevnosti recepta i ljepoti da sam ih morala napraviti. Čitala sam da su jako izazovni za svakog kuhara, ali na moje iznenađenje su več prvi put ispale super.. Savršeni macarons su jednako okruglog oblika, glatki, sa malim nogicama na dnu i bez šupljina. Samo postoji nekoliko stvari koje moramo paziti i u suštini tu nema nekog problema.. Počni mo sa sastojcima:

Za 40 polovica (oko 20 macarons):                  


105 gr bjelančevine
110 gr šećera
1/4 kašičice soli
 140 gr oguljenih, mljevenih badema
90 gr šećera u prahu
po želji prehrambene boje (u prahu ili gelu/pasti, nikako tečnu!)



Za početak treba uzeti bademe i u blenderu zajedno sa šećerom u prahu doobro samljeti, poslije toga prosijati. Prosijavanje je jako za gladak oblik macarons, ukoliko se ne prosije ukus se neće promijeniti, ali neće biti glatki, ve nekako "bubuljićavi", pubertetli :)


Bjelančevinu treba tačno odmjeriti, jer kod ovog recepta sve zavisi od preciznih mjera. Dodati šećer (po želji se može šećer i zamijeniti vanilim šećerom radi arome) i na vodenoj pari zagrijati na 60C. To se uradi tako da se u šerpići prokuha voda, smanji potom na srednju temperaturu tako da voda blago kuha, na to staviti zdjelu sa bjelancima i šećerom, ali da ne dodiruje vodu, para zagrijava jaja (!!) i lagano miješati. Ne treba se predugo i na previše jakoj pari, jer ne želimo kuhana jaja :) Ako nemate termometar za određivanje temperature (kao što ga ni ja nemam) onda zagrijavajte toliko da osjetite toplotu jaja i da se šećer istopi. Zato umočite dva prsta i trljanjem vidite da se ne osjeti šećer, več je masa svilenasto glatka.

 
Skinuti sa pare i mikserom mutiti 5-10 minuta, dodajući so, dok se ne dobije čvrst snijeg tako da kad izvadite metlice ostaju čvrsti špicevi od bjelančevine. Sada se može dodati i boja po želji.




Sada se špatlom ili većom kašikom u dvije porcije umijesi brašno od badema, oolahko, lagano, miješajući s ruba posude prema sredini tako da se tijesto slaže. Ono treba da bude kao lava, ne previše tečna ni previše čvrsta. Ono u jednakom mlazu teče s kašike, kada se stavi na ostalo tijesto ono se ujedini brzo.

Uzeti kesicu za špricanje sa okruglim vrhom i na pleh obložen pek papirom crtati jednake krugove oko 3cm presjeka. Za olakšicu možete sebi isprintati ovoj šablon i staviti ispod pakpapira. Povoljno imaju sada u dm-u kese za špricanje zajedno sa nastavcima i super je. Kesu nataknuti na visoku čašu i usuti tijesto.


 Tijesto bi trebalo da postane glatko ali da se na razilazi. Ukoliko imate osjećaj da je tijesto pretečno onda ga ostavite da miruje pola sata, ali ga je bolje odmah peći. Prije pečenje pleh treba 4-5 puta lupnnuti odozdo, ili pustiti da padne na radnu površinu, kako bi izašao zrak da ne bi bili šuplji. Mada se to opet može desiti, bez obzira koliko se pridržavali recepta. Peći na peći na vruč zrak na 120C oko 25-30 minuta. Ukoliko nemate peć na vruć zrak pecite na 130C u običnpj peći, ali nečim oškrinte vrata da para može izaći- krpu ili drvenu kašiku.. Ako vam budu pečeli pucati znači da je tijesto bilo previše čvrsto. Ovi keksovi ne trebaju porumeniti, ostaju blijedi i lagano mekani na dodir. Ako su i tvrsi nema veze, čim ostanu s kremom jedno vrijeme budu fino mekane.

 




Čim se izvadi iz peći svući papir na radnu površinu i ostaviti da se ohlade 10 minuta, nakon toga lagano ih sa strane uzimati i odvojiti od papira. Ukoliko se zalijepe onda nisu dovoljno dugo pečeni...
 Napraviti kremu po želji, ja sam ovaj put pravila ganache, pramazati jednu polovicu i lagano poklopiti drugom.OStaviti u kutiju i u frižideru staviti da odstoje 12-24h, tada su najukusnije, ali prije jela ostaviti ih  malo da poprime sobnu temperaturu. Obako napunjene mogu u frižideru stajati 4 dana, nenapunjene u dobro zatvorenoj kutiji mogu stajati i do 2 sedmice.

  Ako imate pitanja, prijedloga, ili ako oprobate moje recept ostavite mi komentar ili sliku vaše verzije - volim komentare ;)


Primjedbe

  1. odlicni su :)
    je li ih ne susis prije pecenja?
    :*

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala Velida :* Kod ovog recepta ne ide susenje, oprobala sam i drugi recept sa susenjem, ali mi je ovaj dao bolje rezultate ;)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar