Arhiva bloga

subota, 21. ožujka 2015.

Mehka i sočna integralna peciva

Ova su peciva jako zdrava, puna prirodnih vlakana i minerala, a zahvaljujući siru u njima mekano sočni.
Integralni hljeb bude bolji šro se više puta prekuha, da se germa "razradi". Tj. kada tijesto naraste treba ga premijesiti i ostaviti da ponovo nadođe, najbolje 2-3 puta. Ja sam ovo tijesto zakuhala popodne, navečer ih ispekla a ujutru smo ih odmah jeli za doručak. Naravno se može i zakuhati navečer i ostaviti na neko hladnije mjesto pa ih ujutru peći da budu vrući za dorulak...mmmhhh...

Recept za oko  12 peciva ili 1 hljeb:
  • 220 gr integralnog pšenićnog brašna
  • 220 gr bijelog brašna
  • 150 gr ovsenih pahuljica (ja sam ovaj put koristila müsli sa 5 vrsta žitarica, može takođe)
  • 100 gr mladog sira - alternativno mileram
  • 200 ml mlake vode
  • 200 ml mlakog mlijeka
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašike šećera
  • 1 kesica germe
  • 1 žumance za premazivanje
  • mješanih žitarica za posipanje (pahuljica, susam, lan, sjeme suncokreta ili tikve)

Od svih sastojaka zamijesiti žitko tijesto, pomalo rijetko, ali će se zgusnuti dok pahuljice nabubre :) Nekoliko puta pustiti da nadođe, premijesiti i dodati po potrebi brašno, tek toliko da se više ne lijepi ali bude prilično mehko. Na pobrašnjenoj površini prekuhati i podijeliti na 12 dijelova ili oblikavati hljeb. Premazati umućenim žumancetom i posuti sjemenkama, hljeb zasjeći uzduž. Ostaviti da nadođu barem 1 sat. Peći na 200 stepeni oko 20-25 minuta, hljeb oko 50. Kad porumeni izvaditi iz peći prekriti krpom dok se ne ohladi. Gotovo


Nema komentara:

Objavi komentar