
Integralni hljeb bude bolji šro se više puta prekuha, da se germa "razradi". Tj. kada tijesto naraste treba ga premijesiti i ostaviti da ponovo nadođe, najbolje 2-3 puta. Ja sam ovo tijesto zakuhala popodne, navečer ih ispekla a ujutru smo ih odmah jeli za doručak. Naravno se može i zakuhati navečer i ostaviti na neko hladnije mjesto pa ih ujutru peći da budu vrući za dorulak...mmmhhh...
Recept za oko 12 peciva ili 1 hljeb:
- 220 gr integralnog pšenićnog brašna
- 220 gr bijelog brašna
- 150 gr ovsenih pahuljica (ja sam ovaj put koristila müsli sa 5 vrsta žitarica, može takođe)
- 100 gr mladog sira - alternativno mileram
- 200 ml mlake vode
- 200 ml mlakog mlijeka
- 2 kašičice soli
- 2 kašike šećera
- 1 kesica germe
- 1 žumance za premazivanje
- mješanih žitarica za posipanje (pahuljica, susam, lan, sjeme suncokreta ili tikve)
Od svih sastojaka zamijesiti žitko tijesto, pomalo rijetko, ali će se zgusnuti dok pahuljice nabubre :) Nekoliko puta pustiti da nadođe, premijesiti i dodati po potrebi brašno, tek toliko da se više ne lijepi ali bude prilično mehko. Na pobrašnjenoj površini prekuhati i podijeliti na 12 dijelova ili oblikavati hljeb. Premazati umućenim žumancetom i posuti sjemenkama, hljeb zasjeći uzduž. Ostaviti da nadođu barem 1 sat. Peći na 200 stepeni oko 20-25 minuta, hljeb oko 50. Kad porumeni izvaditi iz peći prekriti krpom dok se ne ohladi. Gotovo
Primjedbe
Objavi komentar