Arhiva bloga

četvrtak, 12. ožujka 2015.

Paprike punjene krompirom + kako pohovati filete :)

Ovo jelo je omiljeno kod nas i zato ga želim podijeliti s vama. Sigurno većina vas zna ovaj recept a i kako se
pohuju fileti - ali možda je nekom ovo novo jelo ili će ostalima dati ideju za idući ručak. Pravim ga većinom kao prilog uz filete ili neko drugo pečeno meso, a obavezno mora i salata biti tu. Nekako mi ručak bez salate i nije ručak pravi ;)

Inače sam koristila paprike babure za ovo jelo, one svijetlo zelene ili crvene. Ali sam naišla na ove "špice" dugačke, turske paprike i nekako mi zapelo oko za njih. I zaista su bile odlične. Aromatične i mesnate, čak su ih i djeca mi jela (inače samo pojedu krompir a ostave meni paprike).


Kao prilog za 4 osobe:

  • nekoliko paprika
  • pola kile krompira
  • 2 glavice luka
  • ulja
  • so, vegeta, biber itd. 
  • vrhnje za kuhanje
Paprike uzduž prepoloviti, izvaditi im sjemenke i posoliti. Krompir i luk oguliti i sve fino sitno isjeckati.





Poredati paprike u tepsiju da se ima pregled koliko može i kako stati. Krompir pouljiti i dodati začine, sve fino promijesiti i time puniti paprike i stavljati ih u drugu zdjelu.
Ostatak krompira istresti u tepsiju i po njemu poredati paprike blago ih pritiščući.






Peći na 180 stepeni dok sve fino ne porumeni, oko 40-50 minuta, oprobati obavezno da li je krompir pečen, neki treba duže. Ako je krompir nepečen a već porumenio smanjiti temperaturu i peći dalje. Na kraju sve preliti vrhnjem za kuhanje i ostaviti u ugašenoj peći 10-tak minuta.




Povohanje fileta :)

Za pohovanje fileta treba vam

  • Fileta po želji (pileći ili teleći, juneći nisu baš jer se teško ispeku ali može ako volite roza pečeno meso)
  • 1-2 jaja
  • malo mlijeka
  • soli
  • tanjir brašna
  • prezle po potrebi (zavisi od količine fileta)
Prvo isjeći filete što tanje, malo ih izlupati ako su deblji i posoliti s obje strane. (Ukoliko ih spremate po principu sočnog mesa nemojte soliti previše već su slani).


 U jedan tanjir staviti brašno, u drugi jaja s malo mlijeka i soli fino umutiti i u treći tanjir prezlu. Sada filete prvo uvaljati fino s obje strane u brašno, malo otresti, pa provući kroz jaja, ocijediti i uvaljati u prezlu.
Kad sve ispohujete s obje strane peći u vrelom ulju oko 3-4 minute sa svake strane. Ostaviti na kuhinjski papir da upije masnoću. Prijatno <3

Nema komentara:

Objavi komentar