Jednostavan i brz kolač za svaku priliku, nemam šta puno objašnjavati, evo recept:Za pleh 40x30cm
- 1 tegla višanja
 - 250 gr mehkog margarina ili putera
 - 200 gr šećera
 - 1 vanilin šećer
 - 1 prstohvat soli
 - 5 jaja
 - 350 g brašna
 - 25 gr gustina
 - 3 kašičice praška za pecivo
 - 20 gr kakaa
 - 1 kašika mlijeka
 
Puter/margarin mikserom zamijesiti, dodati šećer, so i van.šećer i sve zajedno pjenasto umutiti. Dodati jaje jedno po jedno i svako mutiti oko pola minute. Brašno i prašak za pecivo pomiješati, prosijati i dodati u smjesu. Dvije trećine tijesta izliti u podmašćeni i pobrašnjeni pleh. U ostatak tijesta dodati kakao i mlijeka, fino izmiksati i dodati po prvom sloju. Poredati odozgo višnje i peći na 180 stepeni oko 40 minuta.
Kad se ohladi premazati po želji njemačkom puter kremom, utučenim šlagom ili ganache. Posuti kakaom u prahu i viljuškom povući "valove". Mmmmh, i uživati :)
Primjedbe
Objavi komentar