Ovaj biskvit je malo čvršći i sočniji od klasičnog biskvita koji se inače koristi za torte. Lahko se reže i oblikuje tako da je odličan za motivne torte za dječije rođendane itd.
Recept se može prilagođavati željenom ukusu što ga čini zaista univerzalnim, a lahko se pravi i malo ima prostora za greške. Za laganije torte preporučujem klasični biskvit.
Recept:
Brašno i prašak za pecivo pomiješati, prosijati i dodati u tijesto. Uliti tijesto u kalup od 28cm promjera i peći na 180C oko 40-50 minuta. Provjerite čačkalicom!!
Varijacije:
Po želji dodati vaniliju, kahvu, sok ili dodati kakao u brašno za čokoladno tijesto.
Čvrst kolač koji se može premazan ganachom korisitit za prekrivanje fondanom i za višespratne torte, u odnosu na miješano tijesto može se puniti kremom. Za punjenje voćem ili šlagom ipak je bolji klasični biskvit.
Ako imate pitanja ili komenatara, pišite mi :)
Recept se može prilagođavati željenom ukusu što ga čini zaista univerzalnim, a lahko se pravi i malo ima prostora za greške. Za laganije torte preporučujem klasični biskvit.
Recept:
- 6 jajabiskvit
- 300 gr šećera
- 300ml tečnosti (mlijeko, jogurt, voćni sok, kahva... )
- 300 ml ulja
- 450 gr brašna
- 1,5 prašak za pecivo
Brašno i prašak za pecivo pomiješati, prosijati i dodati u tijesto. Uliti tijesto u kalup od 28cm promjera i peći na 180C oko 40-50 minuta. Provjerite čačkalicom!!
Varijacije:
Po želji dodati vaniliju, kahvu, sok ili dodati kakao u brašno za čokoladno tijesto.
Čvrst kolač koji se može premazan ganachom korisitit za prekrivanje fondanom i za višespratne torte, u odnosu na miješano tijesto može se puniti kremom. Za punjenje voćem ili šlagom ipak je bolji klasični biskvit.
Torta od narandže sa kremom od zohve |
Ako imate pitanja ili komenatara, pišite mi :)
Primjedbe
Objavi komentar