Ovo jelo je omiljeno kod nas i zato ga želim podijeliti s vama. Sigurno većina vas zna ovaj recept a i kako se
pohuju fileti - ali možda je nekom ovo novo jelo ili će ostalima dati ideju za idući ručak. Pravim ga većinom kao prilog uz filete ili neko drugo pečeno meso, a obavezno mora i salata biti tu. Nekako mi ručak bez salate i nije ručak pravi ;)
Inače sam koristila paprike babure za ovo jelo, one svijetlo zelene ili crvene. Ali sam naišla na ove "špice" dugačke, turske paprike i nekako mi zapelo oko za njih. I zaista su bile odlične. Aromatične i mesnate, čak su ih i djeca mi jela (inače samo pojedu krompir a ostave meni paprike).
Kao prilog za 4 osobe:
Poredati paprike u tepsiju da se ima pregled koliko može i kako stati. Krompir pouljiti i dodati začine, sve fino promijesiti i time puniti paprike i stavljati ih u drugu zdjelu.
Ostatak krompira istresti u tepsiju i po njemu poredati paprike blago ih pritiščući.
Peći na 180 stepeni dok sve fino ne porumeni, oko 40-50 minuta, oprobati obavezno da li je krompir pečen, neki treba duže. Ako je krompir nepečen a već porumenio smanjiti temperaturu i peći dalje. Na kraju sve preliti vrhnjem za kuhanje i ostaviti u ugašenoj peći 10-tak minuta.
U jedan tanjir staviti brašno, u drugi jaja s malo mlijeka i soli fino umutiti i u treći tanjir prezlu. Sada filete prvo uvaljati fino s obje strane u brašno, malo otresti, pa provući kroz jaja, ocijediti i uvaljati u prezlu.
Kad sve ispohujete s obje strane peći u vrelom ulju oko 3-4 minute sa svake strane. Ostaviti na kuhinjski papir da upije masnoću. Prijatno <3
pohuju fileti - ali možda je nekom ovo novo jelo ili će ostalima dati ideju za idući ručak. Pravim ga većinom kao prilog uz filete ili neko drugo pečeno meso, a obavezno mora i salata biti tu. Nekako mi ručak bez salate i nije ručak pravi ;)
Inače sam koristila paprike babure za ovo jelo, one svijetlo zelene ili crvene. Ali sam naišla na ove "špice" dugačke, turske paprike i nekako mi zapelo oko za njih. I zaista su bile odlične. Aromatične i mesnate, čak su ih i djeca mi jela (inače samo pojedu krompir a ostave meni paprike).
Kao prilog za 4 osobe:
- nekoliko paprika
- pola kile krompira
- 2 glavice luka
- ulja
- so, vegeta, biber itd.
- vrhnje za kuhanje
Poredati paprike u tepsiju da se ima pregled koliko može i kako stati. Krompir pouljiti i dodati začine, sve fino promijesiti i time puniti paprike i stavljati ih u drugu zdjelu.
Ostatak krompira istresti u tepsiju i po njemu poredati paprike blago ih pritiščući.
Peći na 180 stepeni dok sve fino ne porumeni, oko 40-50 minuta, oprobati obavezno da li je krompir pečen, neki treba duže. Ako je krompir nepečen a već porumenio smanjiti temperaturu i peći dalje. Na kraju sve preliti vrhnjem za kuhanje i ostaviti u ugašenoj peći 10-tak minuta.
+
Povohanje fileta :)
Za pohovanje fileta treba vam- Fileta po želji (pileći ili teleći, juneći nisu baš jer se teško ispeku ali može ako volite roza pečeno meso)
- 1-2 jaja
- malo mlijeka
- soli
- tanjir brašna
- prezle po potrebi (zavisi od količine fileta)
U jedan tanjir staviti brašno, u drugi jaja s malo mlijeka i soli fino umutiti i u treći tanjir prezlu. Sada filete prvo uvaljati fino s obje strane u brašno, malo otresti, pa provući kroz jaja, ocijediti i uvaljati u prezlu.
Kad sve ispohujete s obje strane peći u vrelom ulju oko 3-4 minute sa svake strane. Ostaviti na kuhinjski papir da upije masnoću. Prijatno <3
Primjedbe
Objavi komentar