Tarte Tatin - francuska pita od jabuka - Interkulinarstvo

Tarte Tatin je nastala u francuskoj, a "ismislile" su je, kako već ime kaže, sestre Tatin. Kaže se da je jedna
od sestara bila jaaako zaljubljena i htjela da napravi klasičnu tarte sa jabukama, ali je zaljubljena sestra zaboravila staviti tijesto, te ga je naknadno stavila na jabuke i ispekla i tako nastade famozna tarte tatin. U drugoj priči se ipak kaže da joj je kolač ispao i da ga je pokušala spasiti prekrivanjem tijestom. Kako god kolač je jednostavno napraviti a fino je sočan i skoro kremast zbog jabuka a tijesto je istovremeno mehko i hrskavo. Bitno je koristiti tepsiju, nikako kalup sa kojeg se može skinuti obruč jer će vam karamel iscuriti.


  • Potrebna vam je oko 2/3 jedne mjere prhkog tijesta. Ako želite deblke tijesto može se i uzeti puna mjera. 
  • Oko 100gr šećera, najbolje smeđeg
  • 1 - 1 1/2 kg jabuka (što sočnije to bolje, sa dosta safta)
  • nekoliko kriški putera (oko 50gr)
 Prvo napravite tijesto i ostavite u frižider. Dno tepsije posuti šećerom da prekrije sve i poredati kriške putera po njemu. U zagrijanoj pećnici na 200 stepeni staviti dok se šećer ne počne topiti. Pažljivo, šećer može jako brzo zagoriti, paziti znači da počne rumenitit i odmah izvaditi. Dok se šećer topi brzo oguliti jabuke i isjeći na ne pretanke kriške. Jednu jabuku na 8 kriški je dovoljno. Čim izvadite šećer iz peći poredati po njemu jabuke. (Pazite, istopljeni šećer je užasno vreo!!)
Vratiti tepsiju u peć i peći jabuke dok ne omehknu, u to vrijeme izvaljati tijestu u veličini tepsije i izbosti viljuškom po tijestu da se ne bi napuhao, izvaditi tepsiju i oprezno staviti tijesto na jabuke, malo pritisnuti i vratiti u peć. Peći dok tijesto dok ne porumeni. Ostaviti u kalupu još barem 20 minuta, da jabuke upiju karamel i da se malo stegne, inače će sve iscuriti. Staviti tanjir za serviranje na kolač i brzim pokretom okrenuti sve skupa da kolač ispadne na tanjir. Nemojte ostaviti kolač da se potpuno ohladi u kalupu onda se teže vadi. Servirati sa porcijom šlaga ili kuglom sladoleda (najbolje na još topao kolač). Uživajte - do idućeg recepta :)


Primjedbe