Domaći fondan - za prekrivanje torti

Zadnji mjesec je kod mene bio pravo buran i pun obaveza tako da sam malo ovaj svoj blog zapostavila, pa ću pokušati to nadoknaditi. Ovim postom započinjem malu "školicu" motivnih torti, znači torte s temama koje se najlakše ostvare pomoću fondana. On se koristi kako za prekrivanje torte tako i za razne ukrase, cvijeće, figurice, leptiriće.. mašti nema kraja. Dosad sam samo radila ukrase u obliku cvjetića i sl., jer za modeliranje većij stavri i figurica nisam jednostavno imala vremena i prostora, s troje male djece ne može se tak tako odvojiti vrijeme za figuru koja zahtjeva dosta vremena, pogotovo početniku.Uglavnom ću se truditi da svoja iskustva dijelim s vama tako da imate lakši start od mene. Provela sam dosta "neuspješnih" sati s ovim tortama.
Počet ću s receptom za fondan koji mi je dosad uvijek uspio i lahak je za obradu, nakon toga ću navesti neke stvari koje su bitne, kao npr. koje kreme idu ispod fondana kako se ne bi počeo topiti itd.

Recept za oko 1kg fondana: 
  •  1 kesica mljevenog želatina (ima goveđi od Seti)
  • 50 ml vode (za želatinu)
  • 100 gr fruktoze (ima kupiti u dm-u)
  • 20 ml vode za fruktozu
  • 1 supena kašika glicerina/glicerol (ima kupiti u apoteci)
  • 900 gr šećera u prahu (obavezno prosijati) - meni se najbolji pokazao Franck-ov.

U šoljici pomiješati želatinu s 50ml vode i ostaviti da nabubri 5-10 minuta. Ja za mjerenje vode koristim jednokratne šprice iz apoteke, jer za dobar fondan bitno je precizno izmjeriti sastojke. U šerpicu staviti fruktozu sa 20ml vode i mješajući ostaviti da prokuha. Skinuti s vatre, dodati glicerin i nabubreni želatin i miješati dok se sve ne rastopi. Polovinu šećera u prahu prosijati u zdjelu, napraviti rupu u sredini i uliti pripremljenu smjesu. Kašikom sve dobro izmiješati i dodavati pomalo šećera, i miješati dok masa ne postane previše gusta za miješanje. Na radnu površinu prosijati ostatak šećera, na njega stavtiti smjesu i rukama mijesiti uzimajući šećer dok se ne dobije glatko tijesto koje se ne lijepi. Ukoliko se desi da se zalijepi za radnu površinu kartom za tijesto odvojiti i posuti šećerom. U kesu staviti i dobro zatvoriti i ostaviti da odstoji jedan sat dok se fondan ne ohladi, tada se može dalje s njim raditi. Bitno ga je dobro izmijesiti prije korištenja, ukoliko je tvrđi staviti ga 10-tak sekundi u mikrovalnu i opet dobro premijesiti. Radna površina mora uvijek biti dobro posuta šećerom kada se izvalja fondan.Može se i pola-pola pomiješati šećer u prahu i gustin i time posipati. Fondan nema neki poseban ukus, on je u šuštini sami šećer koji je više radi ukrasa nego radi ukusa. Najbolje ga je izvaljati što tanje, nekih 3-5 mm debljine za oblaganje torte.
Kod fondana je najbitnije da ne dođe do vlage. Ako je punjenje torte vlažno, kao što je to stvar sa klasičnim voćnim i krem tortama fondan će početi prosto da bježi. Punjenjee koje odgovara je npr. ganache, njemačka puter krema, američka puter krema, swiss meringue cream (za ove kreme slijede recepti uskoro) Možete i napraviti klasičnu voćnu tortu, ali će onda biti potreban deblji sloj odgovarajuće kreme, tako sam napravila tortu za 2. rođendan svoje kćerke, i to će uskoro slijediti detaljan recept i opis sklapanja torte i oblaganje fondanom.
Fondan može na hladnijem i suhom mjestu stajati i pola godine, ja ga ne držim u frižideru jer bude mi previše čvrst. Naravno da se može poslije obojiti u koju god boju želite, meni su najbolje boje za fondan wiltonove gel boje, ali i dr.oetkerove gel boje su odlične, a mogu se nabaviti u svim većim tržnim centrima. Figure od čistog fondana su pomehke, tako da ne stoje dobro. Ako želite čvršće figure u fondan treba dodati CMC, tyloza, koja daje fondanu veću elastičnost, brže se suši i čvršći je. Na 250 gr fondana ide 2 kašičice CMC, ja sam svoj poručila preko poslastičarskog kutka na facebooku, isto prava adresa za naručivanje alata je stranica Njam Njam, ukoliko ste u Sarajevu možete i lično preuzeti.
Ako ima još pitanja, ostavite slobodno komentar, odgovorit ću čim prije :)








Primjedbe

  1. Pozdrav, da li se kasicica cmc-a umjesi na vec gotov fondan ili prilikom pripreme fondana?

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar