Biskvit je lagan i prilično nemastan kolač koji se koristi za voćne torte, torte sa kaloričnijim kremam ili za rolate. Da bi biskvit dobro uspio posude i metlice miksera moraju biti potpuno čiste bez tragova masnoće. Samo se tako dobije čvrst snijeg od bjelanaka što kolač čini tako zračnim i laganim. Bhelanke i brašno se lagano "podvuče" pod masu kako se ne bi izbio zrak i kolač upao i postao mecav. Ako želite kompaktniji i sočniji kolač na kraju miješanja dodajte malo rastopljenog putera - to je onda "bečki biskvit" (Wiener Masse)
Recept (za 12 porcija):
Prvo se jaja dijele na bjelanca i žumanca. Bjelancad sa prstohvatom soli umutiti u snijeg, onda polahko sipati 100 gr šećera neprestano miješajući dok se šećer ne istopi i snieg bude dobro čvrst.
Umutiti žumancad sa ostatkom šećera i vanilim šećerom dok ne dobijemo svjetlu kremu. Što se žumancad duže mute postaju sve bijelji i volumen se povećava.Pomiješati brašno, gustin i prašak za pecivo, prosijati i pomalo dodavati uz miješanje u masu žumanaca.Kašikom lagano podvući snijeg od bjelanaca, baš nježno i polahko kako zrak ne bi izašao.
Tijesto istresti u kalup i odmah(!) staviti da se peče. U kalupu oko 40 minuta, na plehu oko 20 minuta. Ne treba da bude previše tamno tijesto, u prvih 2/3 vremena ne otvarati peć da se kolač fino digne. Čačkalicom provjeriti je li kolač pečen. Čačkalicu zabosti u sredinu kolača, ako ostane tijesta na njoj kolač nije gotov ka se izvuće, ako je čačkalica čista kolač je gotov - odmah vaditi)
Varijacija za čokoladni biskvit:
Zamijeniti 20gr brašna sa 25-40gr kakaoa.
Ovo je tijesto lagano i zračno. Prilično je neutralno ukusa, tako da odlično ide sa aromatičnijim punjenima, puput ganache, voćne kreme i sl.
Nije podobno za višespratne torte jer ne bi moglo nositi težinu, osim ako čini vrhovni kolač. Za višespratne torte bolje uzeti sočni biskvit ili miješano tijesto jer su čvršći i izdržljiviji.
Od ovog tijesta se na brzinu mogu napraviti ukusni voćni kolači. Pola ove mjere ispeći u kalupu za voćne kolače, poredati po njemu razno voće i preliti preljevom za kolače.
Primjer:
Recept (za 12 porcija):
- 6 jaja
- 200 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 50 gr gustina
- 150 gr brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
Prvo se jaja dijele na bjelanca i žumanca. Bjelancad sa prstohvatom soli umutiti u snijeg, onda polahko sipati 100 gr šećera neprestano miješajući dok se šećer ne istopi i snieg bude dobro čvrst.
Umutiti žumancad sa ostatkom šećera i vanilim šećerom dok ne dobijemo svjetlu kremu. Što se žumancad duže mute postaju sve bijelji i volumen se povećava.Pomiješati brašno, gustin i prašak za pecivo, prosijati i pomalo dodavati uz miješanje u masu žumanaca.Kašikom lagano podvući snijeg od bjelanaca, baš nježno i polahko kako zrak ne bi izašao.
Tijesto istresti u kalup i odmah(!) staviti da se peče. U kalupu oko 40 minuta, na plehu oko 20 minuta. Ne treba da bude previše tamno tijesto, u prvih 2/3 vremena ne otvarati peć da se kolač fino digne. Čačkalicom provjeriti je li kolač pečen. Čačkalicu zabosti u sredinu kolača, ako ostane tijesta na njoj kolač nije gotov ka se izvuće, ako je čačkalica čista kolač je gotov - odmah vaditi)
Varijacija za čokoladni biskvit:
Zamijeniti 20gr brašna sa 25-40gr kakaoa.
Ovo je tijesto lagano i zračno. Prilično je neutralno ukusa, tako da odlično ide sa aromatičnijim punjenima, puput ganache, voćne kreme i sl.
Nije podobno za višespratne torte jer ne bi moglo nositi težinu, osim ako čini vrhovni kolač. Za višespratne torte bolje uzeti sočni biskvit ili miješano tijesto jer su čvršći i izdržljiviji.
Od ovog tijesta se na brzinu mogu napraviti ukusni voćni kolači. Pola ove mjere ispeći u kalupu za voćne kolače, poredati po njemu razno voće i preliti preljevom za kolače.
Primjer:
Torta od jagoda |
Primjedbe
Objavi komentar