Valovi dunava - klasik

Jednostavan i brz kolač za svaku priliku, nemam šta puno objašnjavati, evo recept:

Za pleh 40x30cm
  • 1 tegla višanja
  • 250 gr mehkog margarina ili putera
  • 200 gr šećera
  • 1 vanilin  šećer
  • 1 prstohvat soli
  • 5 jaja
  • 350 g brašna
  • 25 gr gustina
  • 3 kašičice praška za pecivo
  • 20 gr kakaa
  • 1 kašika mlijeka

 Puter/margarin mikserom zamijesiti, dodati šećer, so i van.šećer i sve zajedno pjenasto umutiti. Dodati jaje jedno po jedno i svako mutiti oko pola minute. Brašno i prašak za pecivo pomiješati, prosijati i dodati u smjesu. Dvije trećine tijesta izliti u podmašćeni i pobrašnjeni pleh. U ostatak tijesta dodati kakao i mlijeka, fino izmiksati i dodati po prvom sloju. Poredati odozgo višnje i peći na 180 stepeni oko 40 minuta.
Kad se ohladi premazati po želji njemačkom puter kremom, utučenim šlagom ili ganache. Posuti kakaom u prahu i viljuškom povući "valove". Mmmmh, i uživati :)

Primjedbe