Jednostavan i brz kolač za svaku priliku, nemam šta puno objašnjavati, evo recept:
Za pleh 40x30cm
Puter/margarin mikserom zamijesiti, dodati šećer, so i van.šećer i sve zajedno pjenasto umutiti. Dodati jaje jedno po jedno i svako mutiti oko pola minute. Brašno i prašak za pecivo pomiješati, prosijati i dodati u smjesu. Dvije trećine tijesta izliti u podmašćeni i pobrašnjeni pleh. U ostatak tijesta dodati kakao i mlijeka, fino izmiksati i dodati po prvom sloju. Poredati odozgo višnje i peći na 180 stepeni oko 40 minuta.
Kad se ohladi premazati po želji njemačkom puter kremom, utučenim šlagom ili ganache. Posuti kakaom u prahu i viljuškom povući "valove". Mmmmh, i uživati :)
Za pleh 40x30cm
- 1 tegla višanja
- 250 gr mehkog margarina ili putera
- 200 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 prstohvat soli
- 5 jaja
- 350 g brašna
- 25 gr gustina
- 3 kašičice praška za pecivo
- 20 gr kakaa
- 1 kašika mlijeka
Puter/margarin mikserom zamijesiti, dodati šećer, so i van.šećer i sve zajedno pjenasto umutiti. Dodati jaje jedno po jedno i svako mutiti oko pola minute. Brašno i prašak za pecivo pomiješati, prosijati i dodati u smjesu. Dvije trećine tijesta izliti u podmašćeni i pobrašnjeni pleh. U ostatak tijesta dodati kakao i mlijeka, fino izmiksati i dodati po prvom sloju. Poredati odozgo višnje i peći na 180 stepeni oko 40 minuta.
Kad se ohladi premazati po želji njemačkom puter kremom, utučenim šlagom ili ganache. Posuti kakaom u prahu i viljuškom povući "valove". Mmmmh, i uživati :)
Primjedbe
Objavi komentar