Arhiva bloga

subota, 31. siječnja 2015.

Nutella-Cupcakes

Minijaturne tortice, mehko i zracno tijesto sa ukusnom dekadentnom kremom..
Za 24 komada:
  • 1 solja vrele vode (kao mjeru uzimam solju od 230ml)
  • 1/2 solje kakaa
  • 1 i 1/3 solje brasna
  • 2 supene kasike praska za pecivo
  • malo soli
  • 115 gr mehkog putera
  • 1 solja secera
  • 2 jaja
  • arome vanilije
  • 2 supene kasike milerama
  • 2 supene kasike nutelle
 U posudi pomijesati kakao i vrelu vodu i ostaviti da se hladi. U drugoj posudi umutiti puter,secer, aromu i so u finu pjenastu masu. Dodati jedno po jedno jaje i novo dodati tek kad se prethodno umijesilo potpuno. Dodati mileram i nutellu i fino umijesiti. Pomijesati brasno i prasak za pecivo o naizmjenicno sa kakao-vodom dodati u smjesu i sve fino umutiti. Podijeliti na kalupe puneci ih 2/3 da ne budu preveliki jer ce doci jos krema. 
Peci ih na 180C oko 20 min i ostaviti da se ohlade.

Za kremu: 
 200gr putera umutiti sa soljom i po secera u prahu (znam da zvuci uuuzasno kaloricno ali recept je iz amerike a amerikanci vole slatko, tako po zelji dodati secer)
Dodati 1/4 solje milerama i 3/4 solje nutelle.

Kome je ovo prejaka, a zaista ga razumijem ;), moze umjesto ovog frostinga staviti ganache.. Na kraju ukrasiti po zelji :)

Ganache ili cokoladna krema

Ganache je prilicno univerzalna krema idealna za prave cokoljubitelje, a tako jednostavna u izradi. Pogodna je za punjenje i premazivanje torti ili kao frosting na cupcakes-ima

U osnovi ide, kada je koristi tamna cokolada za kuhanje 1:1 sa vrhnem za slag. Ako zelimo koristiti mlijecnu ili bijelu cokoladu moramo povecati kolicinu cokolade.

Osnovni recept:
200ml slatkog vrhnja
250gr cokolade za kuhanje (400gr mlijecne ili 600gr bijele cokolade)


U posudu izlomiti cokoladu sto sitnije, vrhnje prokuhati i preliti preko cokolade i mijesati dok se sva cokolada ne istopi i masa fino ujedini.
Za premazivanje torti moze se koristi mlaka krema,cim se stisne premazivanje ide teze. Za frosting na cupcakes staviti ganache u frizider i kad se fino ohladi dobro istuci mikserom (moze se dodati i slag fix radi bolje cvrstoce) i strcaljkom ukrasiti tortu ili kolac.

Prednosti ove kreme

  • jednostavna, posebno za pocetnike
  • pogodna za fondan
  • promjenjiva (mogu se dodavati arome, za.mokka kremu dodati instant kahvu u vrhnje)
  • san za sve ljubitelje cokolade
  • podnosi i toplije okruzenje
Manjkavost

  • kaloricna
  • intenzivnog okusa (ne svida se svakom)
  • lahko se razmaze na svijetlom fondanu

Za jos pitanja-pisite mi :)

Dženetina trpeza: Royal icing

Dženetina trpeza: Royal icing: Royal icing se sastoji od bjelančevine i šećera u prahu i koristi se za ukrašavanje torti, crtanje bordura na tortama, keksićima, al...

Royal icing





Royal icing se sastoji od bjelančevine i šećera u prahu i koristi se za ukrašavanje torti, crtanje bordura na tortama, keksićima, ali se od njega mogu napraviti i divni ukrasi kao cvijeće, leptiri i čipke... Za svakog ko se želi dublje pozabaviti izradom torti ovo je nezaobilazna tema, jer se pored ostalog royal icing može koristiti i kao jestivo ljepilo pri izradi kolača..

Osnovni recept:

  • 1 bjelance (ako želite biti sigurni da je bezbjedno ono se može pasteurizirati tako da se nad vodenom            parom bjelance zagrije na 60 stepeni, to ubija sve bakterije-ali je potreban poseban termometar)
  • 220-250gr šećera u prahu 8zavisno od veličine jajeta)
  • nekoliko kapi limunovog soka
 Bjelance se blago istuće i doda se šećer dok se ne dobije prilično čvrsta masa, kad se izvadi kašika ostaju vrhovi od icinga koji stoje. Taj je najbolji za špricanje bordura na tortama i špricanje čvrtih ukrasa koji se mogu prenositi, dodavajući vode royal icing se može razrijediti tako da s njim mogu poponjavati veći prostori nakeksima i tortama. A može se i razrjeđivati voćnim sokovima što daje još ljepšu aromu. Kod svježe korištenog bjelanceta royal icing se može držati i do 14 dana u frižideru u posudi dobrp prekrivenom najlonom.
Za cvrste figurice vrijeme susenja je oko 12-16h, zavisno od veemena,ako je sparina moze trajati i duze.

Rolovani pohovani pileći fileti





Nekad ni ja nisam previše raspoložena za kuharske akcije, pogotovo ako za ručak moram koristiti tavu, dvije-tri šerpe i onda nakon ručka ostanem s brdom suđa..ne ne, volim jela iz tepsije, sve se sjedini u jednu i založi :) Obzirom da moji jaaako vole pileće filete, a uz njih mora ići neki prilog, odlučila sam ih rolovati (naravno i napunjene) i sve složiti zajedno sve s krompirom i gljivama u tepsiju, naravno se tu može dodati i drugog povrća po želji.. za mene je to bio lijeni dan pa sam se ograničila na to...
Pileće filete izrezati na tanje šnicle, malo istući i posoliti, na njih staviti krišku sira i salama i lagano zarolati, po poterbi fiksirati čačkalicom. U jedan tanjir staviti malo brašna, u drugi umutiti jaje sa malo mlijeka i soli a u treći prezlu. Rolnici valjati prvo u brašno, pa jaja i na kraju u prezlu i redati u tepsiju, krompir oguliti i isjeći na tanje kriške, kako bi se krompir ispekao a rolnice ne bi prepekle (zato su bolje rolovane jer se neće tako brzo isušiti), staviti soli i vegete, ulja i gljive i sve fino poredati po tepsiji. Peći na 220stepeni dok sve fino ne porumeni. Ah, i rolnice treba blago pouljiti. Još neku laganu salatu i gotov ručak.. See you :*