Arhiva bloga

utorak, 24. veljače 2015.

Pohovane kuglice od krompira

Ovo je jedan kratki i brzi recept - odlični su kad želite malu promjenu u kuhinji od standardnih priloga uz jelo, ili kad vam ostane kuhanog ili krompir pirea i želite ga malo "dotjerati".

  • oko 500gr kuhanog krompira ili krompir pirea
  • 1-2 jaja
  • malo brašna
  • malo narendanog sira (gauda, livada, edamer isl.)
  • 1 jaje umućeno sa malo mlijeka (za uvaljanje)
  • brašna i prezle (isto za uvaljanje)

Kuhani krompir dobro izgnječiti, dodati jaja(e), malo brašna i narendani sir, dodati začina prema ukusu. Oblikovati loptice, ili male "pljeskavice" ako želite, uvaljati prvo u brašno, pa u jaje i potom u prezlu. Ispeći u vrućem ulju (ne treba ni previše zagrijavati da ne bi izgorili, ali ne smije biti ni premlako jer se inače "napiju" puno ulja) dok ne poprime lijepu zlatnožutu boju sa svih strana i vaditi na kuhinjski papir da upije masnoću. Još finog mesa i salata i mmmmmhhhhhmmm...

Punjeni uštipci

Mekani i lijepi uštipci sa ukusnim punjenem. Puniti se mogu prema vlastitim željama i ukusima. Ja sam ih
punila sirom i mesom. Mogu se jesti i hladni, mada su svježi najukusniji.

Za tijesto:

  • 500 gr brašna
  • 1 kesica kvasca
  • malo soli
  • malo šećera
  • 100 gr rastopljenog putera
  • 2 žumanca
  • 250 ml toplog mlijeka

Za punjene:

  • malo mladog sira
  • malo pavlake
  • soli
  • 1 mala glavica luka
  • 1 čehna bijelog luka
  • 200gr mljevenog mesa
  • začina (so, vegeta, paprika)
  • 1 kašika paradajz sosa

Od navedenih sastojaka zamijesiti glatko tijesto i ostaviti barem 1 sat da nadođe. Za fil pomiješati sir, pavlaku i so, može se dodati i narendanog žutog sira (gauda, livada,edamer isl.) Za drugi fil isjeći luk i bijeli na sitno, popržiti u tavi, dodati meso, pržiti dok meso ne porumeni, dodati paraajz sos i malo vode. Na niskoj temperaturi ostaviti da ukuha i pustiti da se ohladi.
Na pobrašnjenoj površini dobro prekuhati, podijeliti na 4 loptice.





Dvije loptice razvaljati na kvadrate jednake veličine, oko 6mm debljine. Po jednom kvadratu rasporediti punjenje ostavljajući razmak od 1cm, tako da se dobiju jednaki kvadrati. Umućenim bjelancetom premazati drugu polovicu tijesta i namazanom starnom poklopiti punjeni kvadrat, prstima pritisnuti prostor između punjenja.

Izrezati nožem na kvadrate punjene uštipke i ispeći u vrelom ulju s obje strane da lijepo porumeni. Vaditi na kuhinjski papir da upije višak masnoće. Uživajte u ovom lijepom jelu. Prijatno - do idućeg recepta :)

Njemačka puter-krema za torte i cupcakes

 Za klasičnu njemačku puding-puter-kremu se u suštini pomiješaju puding i puter. Oba sastojka moraju imati istu (sobnu temperaturu), inače postane tečna i gubi svoju svilenkastu strukturu. Odlična je kao punjenje za klasične torte, prema vrsti pudinga imamo široku paletu aroma.. vanilija, jagoda, banana, čokolada ili nugat. Ukoliko se "puding" pravi sa voćnim sokom dobija se jako aromatično voćno punjene koje nije previše slatko u odnosu na druge kreme. Jedino nije pogodna za torte sa fondanom, jer ipak sadrži previše vode što bi rastopilo fondan pri dužem stajanju.

Recept dovoljan za punjenje i premazivanje torte od 24cm:

  • 500 ml mlijeka (za voćnu varijantu 500ml gušćeg soka po želji, može se i pirirati jedan dio voća i dio soka)
  • 1 kesica pudinga po izboru ili 45gr gustina za voćnu varijantu
  • 250 gr putera
  • po želji šećera u prahu
 Priprema: 

Prvo se od mlijeka i pudinga skuha puding prema upustvu na kesici. Za voćnu varijantu većinu tečnosti staviti u šerpicu da prokuha, u drugoj zdjeli zamijesiti ostatak tečnosti, gustin i 3-4 kašike šećera (zavisi koje voće koristite treba više ili manje šećera) te staviti u sok kad prokuha i kuhati 2-3 minute. Odmah najlon staviti direktno na puding da se ne bi stvorila kožica.





Najbolje ostaviti i puding i puter preko noći na sobnoj temperaturi. Onda mikserom puter sa malo šećera u prahu pjenasto umutiti, to može potrajati nekoliko minuta.



Potom puding dodati kašiku po kašiku svo vrijeme mješajući u puter. Sve lijepo umijesiti dok ne dobijete finu, čvršću i svilenkastu masu.


Sada se može napuniti torta, staviti kao frosting na cupcakese ili puniti njom macarons. Nakon punjenja ostaviti u frižider 2-3 sata da se stisne.

Prednosti ove kreme je u tome što nije previše slatka kao druge, uz to je veoma varijabilna što se tiče ukusa.
Drži se i do nekoliko dana i čvršća je od punjenja šlagom ili sirom. Da se lahko špricati što je čini dobrim sredstvom za špricanje lijepih ukrasa na torte.  Ugodno kuhanje :)