Arhiva bloga

petak, 30. siječnja 2015.

Tarte od jabuka i maka

Predivan kolač, sočan i malo drukčiji

Za tijesto
200 gr putera 
100 gr šećera 
1 prstohvat soli
1 jaje
300 gr brašna - sve to zamijesiti i oblikovati kuglu, zamotati u najlon i staviti u frižider da se hladi oko pola sata. Onda razvaljati u tepsiji prečnika 26cm i podići tijestu uz tepsiju praveći rub, izbosti viljuškom na nekoliko mjesta. Umutiti 400 gr kiselog vrhnja, s jednim jajetom, 150 gr šećera, dvije kašike meda i 200 gr maka i politi po tijestu, po tome poredati jabuke i peći na 200 C° oko 40-45 minuta, vrelu premazati džemom od breskvi ili kajsija (aprikotiranje).

Voćne tortice od prhkog tijesta


1 mjera za prhko tijesto .
Oko 50 gr tamne čokolade
1 kesica pudinga od vanilije skuhati sa 400 ml mlijeka i
ostaviti da se umlači.
 Voća po izboru
1 kesica preljeva za torte


Tijesto izvaljati na pobrašnjenoj površini i isjeći oko 1cm veći krug od kalupa u kojem ćemo peći tortice. Kalupe dobro namazati masnoćom i utisnuti tijesto. Ja sam koristila kalupe za muffine i odlično funkcioniše. Dno izbockati viljuškom i staviti da se peće na 180C oko 20 minuta, dok poprimi zlatnožutu boju, izvaditi i lagano dno pritisnuti nečim da bude ravno, kad se ohladi polahko izvaditi iz kalupa. Otopiti čokoladu i njom premazati tortice i napuniti 2/3 pudingom. Poredati voće i preliti preljevom za torte i listićima badema. Prijatno :)

Tašnice s jabukamaDizano tijesto

Mehko tijesto punjeno sočnim jabukama, idealno za zaleđivanja, tako da imate uvijek nešto slatko kad zatreba. Super je i za djecu, kući ili za užini u školi.. Slatka promjena umjesto standardne pekare :)

Za tijesto:
200 ml mlijeka
50 gr putera
375 gr brašna
1 kesica kvasca
50 gr šećera
1 van.šećer
malo cimeta
malo soli
1 jaje - ugrijati mlijeko i u njemu istopiti puter, ostale sastojke pomiješati i uliti mlijeko i od toga napraviti glatko tijesto. Ostaviti da nadođe. U međuvremenu pola kile jabuka oguliti, sa 40 gr šećera i 20 gr puter kratko upržiti i ostaviti da se ohladi, dodati cimet.
Tijesto tanko razviti i iskružiti negdje oko 14 krugova promjera oko 12 cm, punjene podijeliti na jednoj polovici i premazati krajeve mlijekom, preklopiti i krajeve pritisnuti viljuškom.
Premazati ih mlijekom, posuti listićima badema i ostaviti opet da nadođu. Ispeći na 200 stepeni oko 20 minuta.
Isopiti 10 gr putera, pomiješati 100 gr šećera u prahu i jednu supenu kašiku limunovog soka, dodati rastopljeni puter i time premazati vrele tašnice - gotovo..

  
 Druga verzija: 
Umjesto jabuka tijesto pramazati pufingom od vanilije i poredati na tanke kriške izrezanu bananu. Odlično pogotovo za djecu!! 

Karamel-krema

Uprziti  200g sećera sa 6 kasika vode, ne mijesati dok ne pocne rumeniti(!),kad poprimi zlatnu boju skinuti s vatre i polahko mijesajuci sipati 220ml vrhnja (duuugackom kasikom,vrela para!!) i dodati komad maslaca, nasuti u teglu. Odlicno kao preljev za kolace, sladoled i slag.

Prženo tijesto – za princes krofne ili tulumbe



Prženo tijesto – za princes krofne ili tulumbe





Na samom početku svoje kuharske historije sam pokušala praviti princes krofne i moram reći da je sve završilo u velikom – haosu! Prljava ja, prljava kuhinja, čak je i dijete bilo puno tijesta – a krofen, ma ništa od njih. Ccc.. Malo moje neiskustvo a i pomalo složenost ovog tijesta me je obeshrabrilo i, na moju sramotu, nisam se usudila da mu prilazim više – donedavno.. Ako se pridržavamo nekoliko bitnih stvari zapravo i nije toliko teško. Tijesto se prži u šerpi, što se duže prži bolje će narasti i biti fino „zračno“ a okolo ipak hrskavo.

Osnovni recept:

50 gr putera
100 ml mlijeka
100 ml vode
Prstohvat soli

100 gr prosijanog (!) brašna

160 gr jaja

 U šerpu staviti puter, vodu, mlijeko i prstohvat soli i pustiti da zavri. Kad sve prokuha skinuti šerpu s vatre, smanjiti na srednju jačinu i odjednom sasuti brašno, jako miješati i vratiti na kolo. Miješati i pržiti tijesto sve dok se na dnu šerpe ne stvori bijela kožica. Prebaciti u posudu za miješanje i ostaviti da se omlakne. Bolja malo duže sačekati prije nego se dodaju jaja, jer ne želimo imati kuhano jaje u poslastici ;)
Uključiti mikser na srednjoj brzini i miješati dodavajući jaje po jaje.. Uvijek dodati jaje kad se prethodno sjedinilo s masom.. U početku izgleda da će se sva masa razdvojiti, ali samo miješajte dalje.. Po želji se može dodati i malo praška za pecivo.. Zadnje jaje umutit i pomalo dodavati, da tijesto ne bi bilo prerijetko. Kad sve izvade metlice miksera tijesto treba da bude glatko i da se „otkida“ s kasike. Tijesto staviti u štrcaljku i na masnim papirom obložen pleh špricati tufne ili duge prstiće (eclairs). Našpricati ih vodom, tako bolje nadođu, i peći na 200C oko 20 minuta.
U toku pećenje ne otvarati peć!!! Inače će ispuhati i biti mecavi i odoše u smeće...

Bolje da budu rumeniji nego da budu neupotrebljive.. Kad ih izvadite iz peći presjeći preko pola i pustiti da se ohlade..  Poklopce možete premazati topljenom čokoladom ili karamel kremom, može se i prokuhati džem od breskve i premazati poklopce (aprikotiranje), a mogu se puniti kremom ili pudingom od vanilije, čokolade... Odličeno je i istući šlag, namazati i narezati sezonskog voća, stavite polopac i uživajte.. mmhmmm..

Prhko tijesto ili 1-2-3 princip


Tartletts
Prhko tijesto 1-2-3



Prhko tijesto volim jer je tako jednostavno a univerzalno. Može se koisiti za slana i slatka jela, za kolače, keksiće ili pite (američke *pies*). Sav postupak posebno olakšava princip 1-2-3 – Jedan dio šećera, dva dijela masnoće i tri dijela brašna. Praška za pecivo ne stavljamo jer ne želimp rahlo i mehko nego prhko i hrskavo tijesto.. Za pite punjene kremom, sirom ili ipak nečim slanim tijesto se treba peći naprazno, tako što se utisne u kalup, prekrije masnim papirom i pritisne npr.grahom ili sušenim graškom.. Tako u teoriji, u vlastitj praksi se tijesto super peće i bez tog punjenja, samo se treba na nekoliko mjesta izbosti viljuškom da se ne bi napuhalo.  Poželji možemo dodati arome poput vanilije, korice limuna ili narandže, cimeta itd.
Keksići ukrašeni royal icingom
Kod ovog je tijesta bitno da je puter hladan iz frižidera i da se smjesa što kraće mijesi. Nakon što se zamijesi do daljne obrade treba mirovati zamotan u foliju najmanje 1 sat u frižideru, a što duže to bolje, onda se lakše prerađuje.

Osnovni recept za prhko tijesto:

100 gr šećera
200 gr putera (hladnog!!)
300 gr brašna
1 žumance (može, a ne mora)

Od svih sastojaka umijesiti tijesto tek toliko da se sastojici sjedine, zamotati u foliju  i ostaviti u frižider barem 1 sat. Na malo brašna promijesiti, izvaljati i po želji isjeći keksići ili napuniti kalup i peći na 180C* dok blago ne porumeni.
Ovo se tijest ne peće dugo, morate ga uvijek imati u vidu da ne zagori, bolje ga ispeći malo svjetlije nego pretamno...