Arhiva bloga

nedjelja, 15. veljače 2015.

Choco-Cheesecake sa hrskavim prekrivačem i višnjama

Kremast i hrskav, sladak sa kiselim višnjama, predivna kombinacija u kojoj ćete uživati..


Tijesto:

70gr putera
65gr šećera
2 jaja
1-2 kašike mlijeka
120 gr brašna
30 gr kakaa


Fil:

1 tegla kompota od višanja
80gr šećera
2 jaja
1 kašika soka od limuna
naribana korica 1 limuna
300 ml mlijeka
1 kesa pudinga od vanilije ili 45gr gustina
500gr mladog sira
75gr ulja

Hrskavi prekrivač:

130gr brašna
1 kašika kakaa
80 gr šećera
75 gr mehkog putera

Zagrijati peć na 200C i ocijediti teglu višanja.
Od navedenih sastojaka za 1. sloj zamutiti mehko tijesto i izvaljati u četvrtasti kalup 24x24cm, 36x16cm ili okrugli 26-28cm presjeka. Tijesto je malo mecavo i ljepljivo, samo polahko i uspjet će. Po tom tijesto poredati ocijeđene višnje.
Za fil prvo dobro sa šećerom umutiti mladi sir, pomiješati mlijeko i puding (ili gustin), dodati zajedno sa ostalim sastojcima mladom siru i polagano preliti po višnjama. Staviti u peć da se peće oko 15 minuta. U to vrijeme sve sastojke za prekrivač zamijesiti ili mikserom ili rukama. Izvaditi kolač, posuti tijestom i vratitit u peć na 25-30 minuta. Ostaviti u kalupu dok se potpuno ne ohladi i posuti šećerom u prahu.. Gotovooo


Poklon-kolač u tegli

Želite nekom u goste i želite ponijeti nešto posebno, lično? Osobe koje posjećujete vole kolače? Ova mješavina u tegli koju mogu vaši prijatelji sami sebi napravit kada ih spopadne ona iznenadna želja za slatkim, a ne žele ni u trgovinu niti pola sata mjeriti sastojke i pripremati, ili su početnici u kuhanju... Ovo je odličan poklon od srca za stomak :D

Potrebno:                         
  • 1 malo veća, čista i suha tegla, isprintano uputstvo za kolač, ručno napisano ili nepobrisivim markerom napišite na teglu
  • 160 gr šećera
  • 100 gr smeđeg šećera
  • 50 gr kakao
  • 60 gr čokoladnih mrvica, mljevene čokolade ili sl.
  • 50 gr mljevenih ili sjeckanih badema, oraha ili lješnjaka
  • 170 gr brašna 
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • Ukrasne špage

Pomiješajte brašno sa praškom za pecivom i soli i prosijati u zdjelicu. Onda u teglu naizmjenično sipajte brašno, smeđi i bijeli šećer, kako itd. Po mogućnosti da se boje smjenjuju, uvijek lagano pritišćući kašikom ili uskom čašom da se malo stisne, tako budu prelazi ravniji. Gledajte da zadnje stavite šećera, ukoliko ne mogne stati u teglu sav šećer nije na odmetu, jer je kolač dovoljno sladak. Napisati na list ili teglu daljnje uputstvo:

  Dodatno staviti:

  • 4 jaja
  • 175 gr mehkog putera ili margarina
  • malo mlijeka po potrebi
  1. Istresti sastojke iz tegle u zdjelu i fino pomiješati. 
  2. Pjenasto umutiti jaja i puter.
  3. Dodati suhe sastojke i sve lijepo umutiti, ako je tijesto čvrsto dodati malo mlijeka.
  4. Istresti u manju podmašćenu tepsiju i peći na 180C oko 30-40 minuta.
  5. Kada se ohladi posuti šećerom u prahu.. Prijatno <3

Ukrasnom trakom pričvrstiti za teglu i obradovati drage osobe : )