Arhiva bloga

subota, 21. veljače 2015.

Švarcvaldova torta

Jedna od najpoznatijih torti, svako je poznaje jer je jednostavno ukusna. Oprobala sam mnogo recepata,
kombinovala i testirala.. Ovaj mi je najdraži, biskvit je sočan i mekan, a prhko tijesto daje posebnu notu. Švarcvaldova torta je i prva torta koju sam pravila.


Recept za kalup od 28cm / 16 porcija:

Prhko tijesto:

125 gr brašna
10 gr kakaa
1 vršak noža praška za pecivo
50 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kašika soka od višnje
75 gr mehkog putera


Biskvit:

4 jaja
100 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
100 gr brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
25 gr gustina
10 gr kakaa
malo cimeta

Fil:
1 tegla višanja od toga
250 ml soka od višanja

50 gr šećera
40 gr gustina

1 kesica mljevene goveđe želatine ili 1 kesica dr.oetker želatin fix (isto ima goveđi)
800ml vrhnja za šlag
40 gr šećera u prahu

Ukras:
Mljevene ili strugane čokolade
po želji ušećerene višnje

Zagrijati peć na 180C
 Za prhko tijesto sve sastojke rukama brzo zamijesiti glatko tijesto i izvaljati na podmašćeno dno kalupa. Izbosti viljuškom na nekoliko mjesta i peći oko 15 minuta. Odmah nakon pećenja odvojiti od kalupa ali ostaviti na njemu da se ohladi. Nakon toga dno kalupa obložiti pek papirom.
Za biskvit jaja pjenasto umutiti 1 minutu na najvećoj brzini, mješajući usuti šećer i vanilin šećer i dalje miješati oko dvije minute. Pomiješati ostale, suhe, sastojke, prosijati (!!) i kašikom polahko podvući pod jaja. Odmah istresti u kalup i peći na istoj temperaturi oko 30 minuta. Zabosti čačkalicu u tijesto, ako ne ostane na njoj tijesta onda je kolač gotov. Prvih 20 minuta nikako ne otvarati peć, da bi kolač fino nadošao.
Kolač ostaviti u kalupu 10 minuta, onda mu skinuti obruč, okrenuti ga na krpu, skinuti dno i papir, prekriti krpom i ostaviti ga da se potpuno ohladi. Prerezati ga jednom poprijeko (manje će se mrvi ako ga prije rezanja stavite pola sata u frižider). Premazati malo sokom od višanja.


Za fil višnje procijediti u situ sačuvajući sok. Ako nema dovoljno vodom napuniti sok na 250ml tečnosti. Ako nemate ušećerene višnje odvojiti 16 višanja za dekoraciju. Sok pomiješati zajedno sa gustinom i šećerom, prokuhati, kada provrije dodati višnje i kratko kuhati dok se ne počne zgušćavati.
 Na pladanj za torte staviti prhko tijesto, oko njega staviti obruč i premazati ga vrelom smjesom od višanja ostavljajući slobodan prostor okolo od oko 1cm. Ostaviti da se ohladi.

 Ako koristite želatin fix vrhnje za šlag umutiti malo, onda miješajući odati prvo želatin fix pa šećer u prahu i umijesiti do željene čvrstoće. Ne previše, treba da je još lahko razmaziv, da ne bi dobili puter :)
Ako koristite mljevenu želatinu onda treba pomiješati želatin u šerpici sa 5 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri oko 10 minuta, potom zagrijati dok se ne rastopi. Vrhnje malo istući, polahko dodati dvije tri kašike u smjesu želatine i obro zamijesiti, dodati zajedno sa šećerom u šlag i utuči do kraja. Moj savjet: Ako ikako možete nabaviti želatin fix - mnogo mnogo lakše se koristi nego mljevena želatina, jer mljevena želatina se lahko zgrudi ako joj se doda previše ili prehladnog šlaga.. Ako torta neće predugo stajati možete koristiti i dvije kesice šlag fixa :)

1/3 kreme premazati po smjesi od višanja, poklopiti gornjim poklopcem biskvita, pramazati drugom trećinom kreme, uzeti potom dno biskvita, okrenuti dno prema gore i staviti na kremu (tako dobijemo ravnu i lijepu površinu torte. Odozgo tanko premazati šlagom i ostaviti da se hladi 2 sata. Ostatak fila ne stavljajte u hladnjak jer će se stisnuti i neće se moći mazati. Izvaditi kolač iz frižidera, skinuti obruč i cijelu tortu tanko premazati vrhnjem i staviti pola sata nazad u frižider (to se naziva crumb-coating, tako se uvežu mrvice i torta kasnije izgleda puno urednija i ljepša). Nakon toga cijelu tortu ostatkom kreme premazati, gore našpricato šlagom 16 rzžica i na svaku staviti po višnju. Odozgo i sa strane ukrasiti mljevenom ili struganom čokoladom. (Struganu čokoladu ćete dobiti tako što tupom stranom noža sa komada čokolade sastružete sebi loknice).


Uživajteee


Tjestenina sa umakom od teletine i povrća

Ovo je jedno od omiljenih jela moje porodice, te ga želim s vama podijeliti. Ukusno je, lahko se pravi a još lakše pojede :)


Recept za 3-4 osobe:

Oko 400 gr teleće šnicle
1 glavica luka
1 čehna bijelog luka    
1-2 mrkve
jedna paprika, ili malo ajvara ili sataraša
začina (vegeta, so, crvena paprika)
malo brašna

tjestenine po želji


Za početak izrezati sitno luk, bijeli luk i mrkvu. Meso isjeći na zalogaje. U tavi na srednjoj temperaturi upržiti povrće dok ne poprimi lijepu rumenu boju. Izvaditi iz tave i na jakoj vatri kratko zapeći meso sa malo ulja. Kada se meso peće ne treba ga puno miješati, nego na rasporediti po tavi i ostaviti nekoliko minuta da poprimi boje sa jedne strane, onda okrenuti na drugu stranu i zapeći takođe.

Vratiti povrće u tavu, zaliti sa malo vode, tek toliko da se do pola prekrije meso, dodati začine i na niskoj temperaturi kuhati oko pola sata da meso lijepo omekša. Poslije jednu papriku isjeći na sitno i dodati u tavu, ili 2-3 kašike ajvara ili sataraša, po potrebi doliti vode. U posebnoj posudi pomiješati 1-2 kašike brašna sa malo vode, umutiti dobro i preliti po smjesi te pustiti da prokuha.



 U to vrijeme skuhati tjesteninu po uputstvu na pakovanju, ocijediti i dodati u saft ili sarvirati odvojeno. U saft po želji staviti malo vrhnja za kuhanje i poslužiti. Alternativno se može služiti i sa rižom ili krompir pireom. :D

Macarons

Nakon što sam napokon dobila svoje wilton prehrambene boje, koje sam dugo čekala, podrazumijevalo se da ih moram na nećemo isprobati. To se poklapalo sa mojim spiskom recepata za probanje na kojem su se nalazile - macarons. To su keksovi od bjelanaca i badema, bez brašna!! Iskreno, nikad još ih nisam ni probala, ali sam toliko čitala o ukusu, zahtjevnosti recepta i ljepoti da sam ih morala napraviti. Čitala sam da su jako izazovni za svakog kuhara, ali na moje iznenađenje su več prvi put ispale super.. Savršeni macarons su jednako okruglog oblika, glatki, sa malim nogicama na dnu i bez šupljina. Samo postoji nekoliko stvari koje moramo paziti i u suštini tu nema nekog problema.. Počni mo sa sastojcima:

Za 40 polovica (oko 20 macarons):                  


105 gr bjelančevine
110 gr šećera
1/4 kašičice soli
 140 gr oguljenih, mljevenih badema
90 gr šećera u prahu
po želji prehrambene boje (u prahu ili gelu/pasti, nikako tečnu!)



Za početak treba uzeti bademe i u blenderu zajedno sa šećerom u prahu doobro samljeti, poslije toga prosijati. Prosijavanje je jako za gladak oblik macarons, ukoliko se ne prosije ukus se neće promijeniti, ali neće biti glatki, ve nekako "bubuljićavi", pubertetli :)


Bjelančevinu treba tačno odmjeriti, jer kod ovog recepta sve zavisi od preciznih mjera. Dodati šećer (po želji se može šećer i zamijeniti vanilim šećerom radi arome) i na vodenoj pari zagrijati na 60C. To se uradi tako da se u šerpići prokuha voda, smanji potom na srednju temperaturu tako da voda blago kuha, na to staviti zdjelu sa bjelancima i šećerom, ali da ne dodiruje vodu, para zagrijava jaja (!!) i lagano miješati. Ne treba se predugo i na previše jakoj pari, jer ne želimo kuhana jaja :) Ako nemate termometar za određivanje temperature (kao što ga ni ja nemam) onda zagrijavajte toliko da osjetite toplotu jaja i da se šećer istopi. Zato umočite dva prsta i trljanjem vidite da se ne osjeti šećer, več je masa svilenasto glatka.

 
Skinuti sa pare i mikserom mutiti 5-10 minuta, dodajući so, dok se ne dobije čvrst snijeg tako da kad izvadite metlice ostaju čvrsti špicevi od bjelančevine. Sada se može dodati i boja po želji.




Sada se špatlom ili većom kašikom u dvije porcije umijesi brašno od badema, oolahko, lagano, miješajući s ruba posude prema sredini tako da se tijesto slaže. Ono treba da bude kao lava, ne previše tečna ni previše čvrsta. Ono u jednakom mlazu teče s kašike, kada se stavi na ostalo tijesto ono se ujedini brzo.

Uzeti kesicu za špricanje sa okruglim vrhom i na pleh obložen pek papirom crtati jednake krugove oko 3cm presjeka. Za olakšicu možete sebi isprintati ovoj šablon i staviti ispod pakpapira. Povoljno imaju sada u dm-u kese za špricanje zajedno sa nastavcima i super je. Kesu nataknuti na visoku čašu i usuti tijesto.


 Tijesto bi trebalo da postane glatko ali da se na razilazi. Ukoliko imate osjećaj da je tijesto pretečno onda ga ostavite da miruje pola sata, ali ga je bolje odmah peći. Prije pečenje pleh treba 4-5 puta lupnnuti odozdo, ili pustiti da padne na radnu površinu, kako bi izašao zrak da ne bi bili šuplji. Mada se to opet može desiti, bez obzira koliko se pridržavali recepta. Peći na peći na vruč zrak na 120C oko 25-30 minuta. Ukoliko nemate peć na vruć zrak pecite na 130C u običnpj peći, ali nečim oškrinte vrata da para može izaći- krpu ili drvenu kašiku.. Ako vam budu pečeli pucati znači da je tijesto bilo previše čvrsto. Ovi keksovi ne trebaju porumeniti, ostaju blijedi i lagano mekani na dodir. Ako su i tvrsi nema veze, čim ostanu s kremom jedno vrijeme budu fino mekane.

 




Čim se izvadi iz peći svući papir na radnu površinu i ostaviti da se ohlade 10 minuta, nakon toga lagano ih sa strane uzimati i odvojiti od papira. Ukoliko se zalijepe onda nisu dovoljno dugo pečeni...
 Napraviti kremu po želji, ja sam ovaj put pravila ganache, pramazati jednu polovicu i lagano poklopiti drugom.OStaviti u kutiju i u frižideru staviti da odstoje 12-24h, tada su najukusnije, ali prije jela ostaviti ih  malo da poprime sobnu temperaturu. Obako napunjene mogu u frižideru stajati 4 dana, nenapunjene u dobro zatvorenoj kutiji mogu stajati i do 2 sedmice.

  Ako imate pitanja, prijedloga, ili ako oprobate moje recept ostavite mi komentar ili sliku vaše verzije - volim komentare ;)