Arhiva bloga

nedjelja, 1. veljače 2015.

Čoko-muffini

Muffini su radost za djecu, lahko se jedu s ruke i dolaze u raaaznim varijacijama.. I za kuhare su dobri, jer je ljenost zakon, šro se manje miješaju bolje nadođu :D


Za 12 komada:
  •  250 gr brašna 
  • 3 kašičice praška za pecivo
  • 2 supene kašike kakaoa
  • 125 gr šećera 
  • 1 van. šećer 
  • 1 jaje
  • 80 ml ulja
  • 250 ml mlijeka
U posudi pomiješati suhe sastojke a u drugoj umutiti sve mokre sastoje. Sjediniti i miješati tek tolikoda svo brašno poprimi vlagu. U 12 kalupa nasuti polovinu tijesta, pa u svaku staviti po kašiku pudinga, kocku čokolade ili npr. ganache, a ne morate ništa. Prekriti ostatkom tijesta i staviti u peć na 180 C oko 20 minuta. Ja sam ovaj put na svaki stavila nekoliko višanja prije pečenja čisto radi promjene ukusa. 
Nakon pećenja posuti kakaom, šećerom ili ukrasiti nekom kremom.. Prijatno!!

Donuts (krofne)

Krofne sva djeca vole, bilo da su preliveni čokoladom, šećernim prelivom ili posuti šećerom u prahu, a baš se jednostavno prave i u hermetički zatvorenoj kutiji ostanu svježi i do nekoliko dana. Ako ne pravite rupu su sredini nego obične krofne mogu se puniti i džemom ili kremom.

Recept:

  • 375 gr brašna
  • 1 kesica germe
  • 50 gr šećera
  • prstohvat soli
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 60gr putera ili margarina
  • 150 ml mlakog mlijeka

 Pomiješati brašno s germom, šećerom i soli. Pomiješati mlijeko, otopljeni puter i jaja, dodati u brašno i dobro umijesiti glatko tijesto.. Pokriveno vlažnom krpom ostaviti na toplom mjestu da nadođe na dvostruku veličinu. Istresti na pobrašnjenu površinu, dobro prekuhati i razvaljati na debljinu od oko 1cm i isjeći kolutove. U sredini prstom napraviti rupu i okretati dok rupa ne bude veća. Ostaviti pola sata da nadođe. Ugrijati u dubljoj tavi ulje i ugrijati na srednjoj temperaturi. Ulje je spremno kada se oko drvene kašike koju stavimo u ulje počnu stvarati mjehurići. Nježno staviti krofne u ulje i ispeći s obje strane dok ne poprime zlatno-žutu boju. Oprezno! Jako brzo porumene, opasnost od pregorenja.  Vaditi i staviti na kuhinjski papir da upije višak masnoće. Kad se ohlade premazati ih rastoplejnom čokolaom ili šećernim prelivom (100gr šećera u prahu umutiti sa 2-3 kašike vode ili limunovog soka-može se dodati i jestiva boja) i ukrasiti po želji, pogotvo djeca taj dio posla rado preuzimaju..