Arhiva bloga

petak, 6. veljače 2015.

Torta od narandže sa kremom od zohve

Jednostavna, brzinska torta sa osvježavajućom kremom. Tako je lagan i brzo napravljen. Jedna varijacija sočnog biskvita.

Tijesto:

6 jaja
300 gr šećera
300 ml iscijeđenog soka od narandži
300 ml ulja
450 gr brašna
2 praška za pecivo

Krema:

700ml vrhnja za šlag
2 šolje želea od (bobica) zohve, a može i neki drugi žele po želji


Jaja dobro umutiti, što duže to bolje, polahko miješajući uliti sok i ulje. Pomiješati brašno s praškom za pecivo i umijesoti u tijesto, uliti u kalup od 28cm i peći na 175C oko 40-50 minuta, provjeriti čačkalicom je li gotov. Ostaviti u kalupu oko 10 minuta, potom istresti na rešetku i pustiti da se potpuno ohladi. Prerezati ga dva puta poprijeko da dobijemo 3 kore.

Šlag skoro čvrsto umutiti i dodati žele, brzo i kratko umijesiti u šlag, premazati kore, redati jedni na drugu i cijelu tortu premazati kremom i ukrasiti po želji. Ostaviti da se hladi barem 1h.

Biskvit

Biskvit je lagan i prilično nemastan kolač koji se koristi za voćne torte, torte sa kaloričnijim kremam ili za rolate. Da bi biskvit dobro uspio posude i metlice miksera moraju biti potpuno čiste bez tragova masnoće.  Samo se tako dobije čvrst snijeg od bjelanaka što kolač čini tako zračnim i laganim. Bhelanke i brašno se lagano "podvuče" pod masu kako se ne bi izbio zrak i kolač upao i postao mecav. Ako želite kompaktniji i sočniji kolač na kraju miješanja dodajte malo rastopljenog putera - to je onda "bečki biskvit" (Wiener Masse)

 Recept (za 12 porcija):
  • 6 jaja
  •  200 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 gr gustina
  • 150 gr brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
 Ugrijati peć na 180C i dbo kalupa za kolače 26cm promjera obložiti papirom ili četvrtastu tepsiju obložiti papirom (za rolate).
 Prvo se jaja dijele na bjelanca i žumanca. Bjelancad sa prstohvatom soli umutiti u snijeg, onda polahko sipati 100 gr šećera neprestano miješajući dok se šećer ne istopi i snieg bude dobro čvrst.
 Umutiti žumancad sa ostatkom šećera i vanilim šećerom dok ne dobijemo svjetlu kremu. Što se žumancad duže  mute postaju sve bijelji i volumen se povećava.Pomiješati brašno, gustin i prašak za pecivo, prosijati i pomalo dodavati uz miješanje u masu žumanaca.Kašikom lagano podvući snijeg od bjelanaca, baš nježno i polahko kako zrak ne bi izašao.
Tijesto istresti u kalup i odmah(!) staviti da se peče. U kalupu oko 40 minuta, na plehu oko 20 minuta. Ne treba da bude previše tamno tijesto, u prvih 2/3 vremena ne otvarati peć da se kolač fino digne. Čačkalicom provjeriti je li kolač pečen. Čačkalicu zabosti u sredinu kolača, ako ostane tijesta na njoj kolač nije gotov ka se izvuće, ako je čačkalica čista kolač je gotov - odmah vaditi)

Varijacija za čokoladni biskvit:
Zamijeniti 20gr brašna sa 25-40gr kakaoa.


Ovo je tijesto lagano i zračno. Prilično je neutralno ukusa, tako da odlično ide sa aromatičnijim punjenima, puput ganache, voćne kreme i sl.
 Nije podobno za višespratne torte jer ne bi moglo nositi težinu, osim ako čini vrhovni kolač. Za višespratne torte bolje uzeti sočni biskvit ili miješano tijesto jer su čvršći i izdržljiviji.

Od ovog tijesta se na brzinu mogu napraviti ukusni  voćni kolači. Pola ove mjere ispeći u kalupu za voćne kolače, poredati po njemu razno voće i preliti preljevom za kolače.


Primjer:

Torta od jagoda







Sočni biskvit

 Ovaj biskvit je malo čvršći i sočniji od klasičnog biskvita koji se inače koristi za torte. Lahko se reže i oblikuje tako da je odličan za motivne torte za dječije rođendane itd.
Recept se može prilagođavati željenom ukusu što ga čini zaista univerzalnim, a lahko se pravi i malo ima prostora za greške. Za laganije torte preporučujem klasični biskvit.


Recept: 

  • 6 jajabiskvit
  • 300 gr šećera
  • 300ml tečnosti (mlijeko, jogurt, voćni sok, kahva... )
  • 300 ml ulja
  • 450 gr brašna
  • 1,5 prašak za pecivo
 Umutiti pjenasto jaja sa šećerom i malo soli. Što se duže muti bolje je, barem 5 minuta da se volumen fino poveća. Ulje i tečnosti brzo uliti pri tome dalje miješati na nižoj brzini.
Brašno i prašak za pecivo pomiješati, prosijati i dodati u tijesto. Uliti tijesto u kalup od 28cm promjera i peći na 180C oko 40-50 minuta. Provjerite čačkalicom!!


 Varijacije:

Po želji dodati vaniliju, kahvu, sok ili dodati kakao u brašno za čokoladno tijesto.

Čvrst kolač koji se može premazan ganachom korisitit za prekrivanje fondanom i za višespratne torte, u odnosu na miješano tijesto može se puniti kremom. Za punjenje voćem ili šlagom ipak je bolji klasični biskvit.



Torta od narandže sa kremom od zohve


Ako imate pitanja ili komenatara, pišite mi :)

Miješano tijesto

Miješano tijesto se, kako mu samo ime kaže, miješa intezivno kako bi lijepo naraslo i bilo ukusno sočno a ipak zračno. Ovaj receot sadrži u istoj količini šećer, brašno i puter, mada postoje razne vrste sa više ili manje masnoće, sa mlijekom ili uljem... Ako se doda gustin kolač će biti više suh i šupljikaviji, više brašna daje čvršći kolač.
Ovaj recept daje sočan, fin kolač koji se lahko pravi. Da bi bolje uspio najbolje bi bilo da svi sastojci imaju sobnu temperaturu.

Recept (za kalup od 24cm)

  • 250 gr mehkog putera
  • 5 jaja
  • 250 gr šećera
  • 250 gr brašna
  • 1 supena kašika praška za pecivo

Umutiti puter sa šećerom dobro, oko 10 minuta (znam da zvuči puno, ali to je suština miješanog tijesta, što se duže miješa bue bolje!) Onda dodavati jeno po jedno jaje, svako za se mutiti oko pola minute da se fino sjedini sa tijestom. Pomiješati brašno sa praškom, dodati u tijesto i što brže umutiti i izliti u kalup. Peći na 180 minuta oko 35 minuta. Ostaviti da odstoji u kalupu oko 10 minuta, izvaditi na rešetku i pustiti da se potpuno ohladi.  

Varijacije:

 Zamjenom 40-60 gr brašna kakaom dobijemo čokolani kolač. Ukoliko želite baš čokoladni kolač bolje je Sachertorta ili brownie.
Dodati vanilije ili drugih začina po želji.
Na kraju miješanja se može i umjesiti do 200 gr oraha, badema ili drugih orašastih plodova, komadića čokolade ili isjeckanog suhog voća.
I svježeg voća možemo na kraju dodati.
Gotov kolač se može posuti šećerom u prahom, preliti čokoladom ili natopiti agdom.


Primjer:
"Izvrnuti" kolač od narandže