Za jedan kuglof promjera 24cm:
- 200 gr mehkog putera
- 250 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 5 jaja
- 100 gr kiselog vrhnja
- 375 gr brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 3 kašike mlijeka
- 20 gr kakaa
- 2 kašike mlijeka
- po želji 2 kašike nutelle

Uliti 2/3 tijesta u kalup, u ostatak tijesta umutiti kakao, mlijeko i ako želite nutelu. Istresti preko ostalog tijesta i viljuškom promiješati kako bi se dobila mramorna mustra. Tijesto poravnjati i peći na 180° oko 50 minuta. Kada zabodete čačkalicu u tijesto i izvadite na njoj ne smije biti tijesta. Prije vadenja ostaviti da odstoji najmanje 10 minuta u kalupu, akonse teško odvaja kolač onda staviti vlažnu hladnu krpu na kalup, često i to pomogne. Ja sam ga prelila rastopljenom čokoladom i ukrasila sjeckanim lješnjacima, ali se može i samo posuti sevrom u prahu. Držati u dobro zatvorenoj kutiji, tako ostane najduže svjež i sočan.