Predivan kolač, sočan i malo drukčiji
Za tijesto:
200 gr putera
100 gr šećera
1 prstohvat soli
1 jaje
300
gr brašna - sve to zamijesiti i oblikovati kuglu, zamotati u najlon i
staviti u frižider da se hladi oko pola sata. Onda razvaljati u tepsiji
prečnika 26cm i podići tijestu uz tepsiju praveći rub, izbosti viljuškom na nekoliko mjesta. Umutiti 400 gr
kiselog vrhnja, s jednim jajetom, 150 gr šećera, dvije kašike meda i 200
gr maka i politi po tijestu, po tome poredati jabuke i peći na 200 C°
oko 40-45 minuta, vrelu premazati džemom od breskvi ili kajsija (aprikotiranje).
petak, 30. siječnja 2015.
Voćne tortice od prhkog tijesta

1 mjera za prhko tijesto .
Oko 50 gr tamne čokolade
1 kesica pudinga od vanilije skuhati sa 400 ml mlijeka i
ostaviti da se umlači.
Voća po izboru
1 kesica preljeva za torte
Tijesto izvaljati na pobrašnjenoj površini i isjeći oko 1cm veći krug od kalupa u kojem ćemo peći tortice. Kalupe dobro namazati masnoćom i utisnuti tijesto. Ja sam koristila kalupe za muffine i odlično funkcioniše. Dno izbockati viljuškom i staviti da se peće na 180C oko 20 minuta, dok poprimi zlatnožutu boju, izvaditi i lagano dno pritisnuti nečim da bude ravno, kad se ohladi polahko izvaditi iz kalupa. Otopiti čokoladu i njom premazati tortice i napuniti 2/3 pudingom. Poredati voće i preliti preljevom za torte i listićima badema. Prijatno :)
Tašnice s jabukamaDizano tijesto
Mehko tijesto punjeno sočnim jabukama, idealno za zaleđivanja, tako da imate uvijek nešto slatko kad zatreba. Super je i za djecu, kući ili za užini u školi.. Slatka promjena umjesto standardne pekare :)
Za tijesto:
200 ml mlijeka
50 gr putera
375 gr brašna
1 kesica kvasca
50 gr šećera
1 van.šećer
malo cimeta
malo soli
1 jaje - ugrijati mlijeko i u njemu istopiti puter, ostale sastojke pomiješati i uliti mlijeko i od toga napraviti glatko tijesto. Ostaviti da nadođe. U međuvremenu pola kile jabuka oguliti, sa 40 gr šećera i 20 gr puter kratko upržiti i ostaviti da se ohladi, dodati cimet.
Tijesto tanko razviti i iskružiti negdje oko 14 krugova promjera oko 12 cm, punjene podijeliti na jednoj polovici i premazati krajeve mlijekom, preklopiti i krajeve pritisnuti viljuškom.
Premazati ih mlijekom, posuti listićima badema i ostaviti opet da nadođu. Ispeći na 200 stepeni oko 20 minuta.
Isopiti 10 gr putera, pomiješati 100 gr šećera u prahu i jednu supenu kašiku limunovog soka, dodati rastopljeni puter i time premazati vrele tašnice - gotovo..
Druga verzija:
Umjesto jabuka tijesto pramazati pufingom od vanilije i poredati na tanke kriške izrezanu bananu. Odlično pogotovo za djecu!!
Za tijesto:
200 ml mlijeka
50 gr putera
375 gr brašna
1 kesica kvasca
50 gr šećera
1 van.šećer
malo cimeta
malo soli
1 jaje - ugrijati mlijeko i u njemu istopiti puter, ostale sastojke pomiješati i uliti mlijeko i od toga napraviti glatko tijesto. Ostaviti da nadođe. U međuvremenu pola kile jabuka oguliti, sa 40 gr šećera i 20 gr puter kratko upržiti i ostaviti da se ohladi, dodati cimet.
Tijesto tanko razviti i iskružiti negdje oko 14 krugova promjera oko 12 cm, punjene podijeliti na jednoj polovici i premazati krajeve mlijekom, preklopiti i krajeve pritisnuti viljuškom.
Premazati ih mlijekom, posuti listićima badema i ostaviti opet da nadođu. Ispeći na 200 stepeni oko 20 minuta.
Isopiti 10 gr putera, pomiješati 100 gr šećera u prahu i jednu supenu kašiku limunovog soka, dodati rastopljeni puter i time premazati vrele tašnice - gotovo..
Druga verzija:
Umjesto jabuka tijesto pramazati pufingom od vanilije i poredati na tanke kriške izrezanu bananu. Odlično pogotovo za djecu!!
Karamel-krema
Uprziti 200g sećera sa 6 kasika vode, ne mijesati dok ne pocne rumeniti(!),kad
poprimi zlatnu boju skinuti s vatre i polahko mijesajuci sipati 220ml
vrhnja (duuugackom kasikom,vrela para!!) i dodati komad maslaca, nasuti u
teglu. Odlicno kao preljev za kolace, sladoled i slag.
Prženo tijesto – za princes krofne ili tulumbe

Osnovni recept:
50 gr putera
100 ml mlijeka
100 ml vode
Prstohvat soli
100 gr prosijanog (!) brašna
160 gr jaja
U šerpu
staviti puter, vodu, mlijeko i prstohvat soli i pustiti da zavri. Kad sve
prokuha skinuti šerpu s vatre, smanjiti na srednju jačinu i odjednom
sasuti brašno, jako miješati i vratiti na kolo. Miješati i pržiti tijesto sve
dok se na dnu šerpe ne stvori bijela kožica. Prebaciti u posudu za miješanje i
ostaviti da se omlakne. Bolja malo duže sačekati prije nego se dodaju jaja, jer
ne želimo imati kuhano jaje u poslastici ;)
Uključiti mikser na srednjoj brzini i miješati
dodavajući jaje po jaje.. Uvijek dodati jaje kad se prethodno sjedinilo s
masom.. U početku izgleda da će se sva masa razdvojiti, ali samo miješajte
dalje.. Po želji se može dodati i malo praška za pecivo.. Zadnje jaje umutit i
pomalo dodavati, da tijesto ne bi bilo prerijetko. Kad sve izvade metlice
miksera tijesto treba da bude glatko i da se „otkida“ s kasike. Tijesto staviti
u štrcaljku i na masnim papirom obložen pleh špricati tufne ili duge prstiće
(eclairs). Našpricati ih vodom, tako bolje nadođu, i peći na 200C oko 20
minuta.
U toku pećenje ne otvarati peć!!! Inače
će ispuhati i biti mecavi i odoše u smeće...
Bolje da budu rumeniji nego da budu
neupotrebljive.. Kad ih izvadite iz peći presjeći preko pola i pustiti da se
ohlade.. Poklopce možete premazati
topljenom čokoladom ili karamel kremom, može se i prokuhati džem od breskve i
premazati poklopce (aprikotiranje), a mogu se puniti kremom ili pudingom od
vanilije, čokolade... Odličeno je i istući šlag, namazati i narezati sezonskog
voća, stavite polopac i uživajte.. mmhmmm..
Prhko tijesto ili 1-2-3 princip
Prhko tijesto volim jer je tako jednostavno a
univerzalno. Može se koisiti za slana i slatka jela, za kolače, keksiće ili
pite (američke *pies*). Sav postupak posebno olakšava princip 1-2-3 – Jedan dio
šećera, dva dijela masnoće i tri dijela brašna. Praška za pecivo ne stavljamo
jer ne želimp rahlo i mehko nego prhko i hrskavo tijesto.. Za pite punjene
kremom, sirom ili ipak nečim slanim tijesto se treba peći naprazno, tako što se
utisne u kalup, prekrije masnim papirom i pritisne npr.grahom ili sušenim
graškom.. Tako u teoriji, u vlastitj praksi se tijesto super peće i bez tog
punjenja, samo se treba na nekoliko mjesta izbosti viljuškom da se ne bi
napuhalo. Poželji možemo dodati arome
poput vanilije, korice limuna ili narandže, cimeta itd.
![]() |
Keksići ukrašeni royal icingom |
Osnovni recept za prhko tijesto:
100 gr šećera
200 gr putera (hladnog!!)
300 gr brašna
1 žumance (može, a ne mora)
Od svih sastojaka umijesiti tijesto tek toliko
da se sastojici sjedine, zamotati u foliju
i ostaviti u frižider barem 1 sat. Na malo brašna promijesiti, izvaljati
i po želji isjeći keksići ili napuniti kalup i peći na 180C* dok blago ne
porumeni.
Ovo se tijest ne peće dugo, morate ga uvijek
imati u vidu da ne zagori, bolje ga ispeći malo svjetlije nego pretamno...
Pretplati se na:
Postovi (Atom)