Arhiva bloga

nedjelja, 29. studenoga 2015.

Cimetne zvjezdice

Ovo su mi nekako bili i ostali naljdraži vanilin kiflice jer za njih idu tri žumanca :D
keksovi, jer su aromatični, u sredini još pomalo mekano-sočni i jednostavno neodoljivi. Pošto idu tri bjelanca često uz njih napravim odmah i


Za 2 pleha, oko 40 komada:


  • 3 bjelanca
  • 250 gr šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašičica mljevenog cimeta
  • oko 400 gr neoguljenih mljevenih badema (može i lješnjaka)


Umutiti bjelancad sa prstohvatom soli u čvrst snijeg, polahko miješajući dodati prosijan šećer u prahu i sve umutiti fino, odvojiti 4-5 kašika za premzivanje keksa.
U ostatak smjese dodati začine i 150 gr badema i promiješati. poslije rukama mijestiti i dodavati pomalo tek toliko badema da se smjesa ne lijepi previše. Na šećerom u prahu posutoj radnoj površini izvaljati tijesto na debljinu od 1/2 cm, pri tome uvijek malo i pošećeriti oklagiju. Sada možete izrezati željene oblike, zvijezde srcad ili sjeći na kocke, pravougaonike ili rombove. Redati na pleh obložen pek papirom, ako se kalup bude lijepio uvijek ga malo umočiti u vodu, a nožem nježno ih odvajati od podloge jer je tijesto ljepljivo, ali ako dobro pošećerite podlogu neće biti problema ;) Potom ih premazati preostalim snijegom od bjelanaca. Na 150 stepeni peći 10-15 minuta. Oni ne trebaju da se prepeku, već da su još mehki u sredini. U dobro zatvorenoj kutiji ostat će dosta dugo sočni. Ko voli cimet ovo je prava stvar!



Vanilin kiflice

Uživam da skupa s djecom pravim razne
keksiće, zabavno je, svakako su ukusniji od kupovnih i mogu stajati duže od svakog kolača. Ovo su uz to prvi keksići koje sam još kao mala pravila sa svojom mamom. Tope se u ustima. Prvo ću napisati klasični recept a potom ponuditi neke arome kojima možete obogatiti ove keksove.


Za oko 3 pleha, 90 komada:


  • 250 gr brašna
  • vrh noža praška za pecivo
  • 125 gr šećera
  • 1 vanilin šećera
  • 3 žumanca
  • 200 gr hladnog putera ili margarina (za keks uvijek uzimam lično puter, aroma i prhkost su puno bolji)
  • 125 oguljenih, mljevenih badema
Sve sastojke kratko umijesiti u glatko tijesto, umotati u najlon i ostaviti u frižideru da odstoji barem pola sata. Poslije odvajati po komade veličine oraha, oblikovati valjak, saviti u polumjesec, malo istanjiti špiceve i redati na papirom obložen papir za pećenje. Peći na 180 stepeni oko 10 minuta, tek toliko da počnu vrhovi da rumene. Izvaditi i još tople uvaljati u šećeru u prahu. Najbolje se drže u limenoj ili nekoj drugoj dihtovanoj kutiji.



Ovaj put nisam imala više badema pa sam koristila mljevene (neoguljene) lješnike i koricu narandže, što ih čini još aromatičnijima. Naravno se mogu bdodati i razni drugi začini :)