Arhiva bloga

subota, 17. listopada 2015.

Šarena kisela salata

Prelazim na salate, mi smo inače porodica
kojoj je nezamisliv ručak bez salate, a zima je duga, ko bi izdržao bez salate?? Predstaviti ću vam naše omiljene salate, evo redom kako sam ove godine pravila:

Potrebno:

 • Nekoliko glavica kupusa
 • Paprika
 • Mrkve
 • Zeleni paradajz
 • So
 • Mrežice za salatu 
Sve je ovo prijedlog, ko ne voli npr.paprike ili paradajz zeleni ne mora ga staviti, može se staviti i krastavci ali meni budu kasnije oremehki i nisu mi ukusni. Takode ova moja salata je bez sirceta, prirodno ukisne vrenjem kupusa. 
Za salatu kupus izrendati, posoliti i rukama izgnjiječiti dok ne omehkne, vidjet ćete da od jedne pune zdjele ostane 1/3 kad se spusti kupus, u to izrendati mrkve po želji, isjeći paprike i paradajz na zalogaje i pomiješati s kupusom. Dodati soli po potrebi, toliko da je fino slano ali ne previse, ali ni premalo, da može fino ukinuti. Sve to stavljati ubteglu uvijek dobro pritiskajući da bude prekriveno vodom koju je pustilo povrće. Tako puniti dok ne bude tegla puna. Bitno je da je kupus uvijek prekriven vodom. Plastičnom mrežicom za tegle pritisnuti kupus, ako nemate mrežice može se pritisnuti veći komadom korijena kupusa, bitno je samo da je uvijek sve pod vodom. Zatvoriti poklopcem, staviti na dublju tacnu (kupus kad vrije stvara mjehuriće koji mogu istjerati iz tegle vodu i onda curi) i ostaviti na toplo mjesto da ukisne. Povremeno provjeravati da li ima dovoljno vode naravno uvijek treba očistiti tacnu od iscurene vode da ne bi smrdilo. Ako je izašlo previše vode i kupus je suh posoliti vodu i žaliti, inače kupiš počne truhnuti. Čim ukisne premjestiti na hladnije mjesto, u podrum ili čak u frižideri, tako neće prekisnuti.
Mrežice za tegle ;)

Sok i žele od grožđa

Sezona zimnice je počela i ti mi je omiljeno
doba godine. I kod nas je rodilo, hvala Bogu, pravo, grožđe, jabuke, kruške.. Tako da će biti svakakvih recepata za zimnicu, naravno i za razne salate. Ja sam počela s grožđem:

Potrebno za sok:

 • Grožđe, očišćeni od peteljki
 • Šećera po ukusu
 • Limunska kiselina
Potrebno za žele: 
 • Sok od grožđa
 • 1 kesica želatin fix 1:2
 • 1/2 kg šećera ili 1kg ako ne koristite želatin fix
 • 1 limunska kiselina (isto ako ne koristite želatin fix
Za sok grožđe staviti u lonac i kuhačom ili rukama dobro izgnjiječiti dok ne pusti sok. Staviti na vatru i ostaviti da prokuha, na srednjoj temperaturi kuhati 15 -tak - 20 minuta. Potom procijediti kroz fino sito, ili uzeti čistu pamučnu pelenu, staviti u sito i procijediti sok u nekoliko navrata, uvijek malo pritišćući da sav se sok iscijedi. Ovo je za gusti sok koji se razmućuje, ukoliko želite sok koji se može odmah onako piti treba dodati vode, ali ja volim ovako. U procijeđen sok dodavati šećera i probati dok ne budete zadovoljni slatkoćom, dodati limuntos i prokuhati. Pazite, smjesa jaaaako lahko iskipi!! Vrelo sipati u zagrijane flaše (ili tegle) koje su prethodno sterilizovane u peći na 100°, odmah zatvoriti poklopcem i lagano okrenuti naopako kako bi se stvorio vakum. Ostaviti normalno da se ohladi. 

Za žele, 1 kg nerazrijeđenog soka nasuti u dublji lonac, odvagati 500gr šećera, odvojiti dvije kašike šećera i pomiješati sa želatin fixom, dodati u sok i ostaviti da prokuha, čim prokuha dodati ostali šećer i kuhati 3min konstantno miješajući. Vreo žele sipati pažljivo u sterilizovane tegle, prethodno zagrijane na 100° u peći, tim postupkom su već sterilne. Poklopiti, okrenuti naopako da se stvori vakum, okrenuti normalno i ostaviti da se ohladi. 
Moja djeca jako vole ovaj žele, omiljen im je u sendviču sa kikiriki puterom. Probajte, nećete se pokajati ;)