Arhiva bloga

nedjelja, 1. studenoga 2015.

Kisele paprike punjene kupusom

Ova se salata baš brzo pravi i brzo pojede ;)

Za salatu je potrebno:

  • Paprike babure
  • Kupus
  • So
Kupus očistiti i naribati, posoliti da bude kupus ugodno slan, znači slan ali ne previše. Rukama dobro izgnjiječiti da pusti vodu. Paprike očistiti, odstraniti im peteljke i sjemena, blago posoliti i napuniti kupusom. Tako redati u tegle dopunjavajući kupusom prazan prostor izmedu paprika. Uvijek dobro rukama pritisnuti kako bi voda prekrivala paprike. Dobro zatvoriti i na toplom mjestu ostaviti da ukisne. Con ukisne premjestiti na hladnije mjesto, podrum ili frizider da stoji. 




Ukiseljene crvene roge paprike

Ova je jedna od mojih omiljenih zimskih
salata i uvijek je pravim ovako. Može se isjeći i na komade ali meni lično ljepše izgledaju onako čitave i lakše održe svoju čvrstoću, jer lično ja ne volim raskuhane paprike :)

MJERA I (za obrazovanje paprika)


  • 4L vode
  • 1 časa (manja kao od jogurta) esencije
  • 1 časa soli
  • malo šećera
  • malo ulja
MJERA II (za zalijevanje paprika)

  • 4L vode
  • 1L bijelog sirceta
  • 1 časa soli
  • 1 konzervans

  • nekoliko kg paprika
  • bijelog luka po želji
Prvo mjeru II prokuhati i ostaviti da se ohladi. Paprikama odstraniti peteljke i sjemena i fino ih oprati i ostaviti da se osuše. Mogu se i prepoloviti po želji. U većoj šerpi prokuhati mjeru I i po 3-4 paprike (ne pretrpati) staviti unutra tek toliko dugo da "baci ključ", tj da voda opet provri. Paprike vaditi i ostaviti da se malo ohlade. Tako nastaviti dok sve paprike ne budu obarene. Ne trebaju u smjesi dugo kuhati jer budu premehke. Potom u čiste i sterilizirane tegle (u peći ih zagrijati na 100°C i opet ohladiti) slagati paprike naizmjenično sa nekoliko listića bijelog luka, a može i bez, žaliti ohladenom mjerom II i dobro zatvoriti. Bitno je da su paprike uvijek prekrivene tečnošću. Mogu se pasterizirati po želji u šerpi (poredati zatvorene tegle u šerpu i prokuhati ih) ili u mašini za sude (staviti ih u mašinu na najduži program i ne otvarati do jutra) ali ne mora, nisam oh dosad pasterizirala a izdržale si čitavu zimu u podrumu da se ne pokvare.