Arhiva bloga

petak, 6. ožujka 2015.

Francuska peciva za začinskim puterom

Danas vam želim pokazati recept za jedno jako ukusno, mekano i aromatično pecivo. Odlično je za roštilj (znam da je još rano razmišljati o roštilju, ali bolje je na vrijeme planirati), za goste uz suho meso i sudžuku, ili za ručak kao prilog. A što je još bolje, može se nakon prvog pećenja zalediti, tako da ga možete izvaditi kad vam nabrzinu zatreba hljeb ili vam se iznenada najave gosti :)

Za 2 veća ili 4 manja peciva:

  • 250 ml mlake vode
  • 1 kašičica meda
  •  1 kesica kvasca
  • 400 gr brašna
  • 1-2 kašike ulja

Za začinski puter:

  • 60 gr mehkog putera
  • 3 čehne bijelog luka
  • 1/2 kašičice soli
  • malo bibera, čili po izboru
  • 1 kašičica majčine dušice
  • malo peršuna i nane (ili koje začine volite)
- Sira po želji (livada, gauda, edamer..)
- Umjesto ovoga možete uzeti i začinski puter od Meggle- ima u skoro svim trgovinama

Za peciva zamijesiti sve sastojke u glatko tijesto i ostaviti na toplom mjestu da nadođe barem 1 sat. Onda nauljenim rukama na nauljenoj radnoj površini premijesiti i podijeliti na 2 ili 3 dijela. Ako podijelite na 2 dobit ćete deblje i mekše, a od 3 dijela ćete dobiti tanja i hrskavija peciva.

Sada svaki dio rastežite lagano u dužinu uvrčući ga u suprotne strane, tako će se tijesto kasnije blago listati i moći rukama otkidati.


Staviti da podmašćen ili masnim papirom obložen pleh i ostaviti da naraste oko pola sata.
Onda peći na 200 stepeni 15-20 minuta i izvaditi da se ohladi oko 15 minuta.
U to vrijeme možete začine izmiksati u blenderu, dodati puter i kratko sve izmiksati da se smjesa ujedini. Izrezati sir na kriške.
Sada izrezati peciva lepezasto poprijeko sa razmakom d 1,5cm, ali ga ne presjeći do dna, nego ngdje do polovine.
  
 U svaki procjep namazati pomalo putera i staviti po krišku sira.















Napomena: Nakon ovog koraka možete peciva staviti u kese za zamrzavanje i zalediti. Kad vam zatreba ostavite da se otopi na sobnoj temperaturi i ispećete u zagrijanoj peći na 200stepeni dok ne porumeni. Ili: Direktno staviti u hladnu peć iz zamrzivača i uključiti peć na 200 stepeni i peći dok ne porumeni.


U zagrijanu peć na 200 stepeni ispeći dok ne porumeni. Želim vam uspješno kuhanje <3

Domaća nutella - original vs. kopija

U ovom kratkom postu vam želim predstaviti recept za domaću nutellu ili evrokrem. Neki dan za doručkom
smo se suočili sa praznom teglom nutelle, pa rekoh da isprobam napraviti sama svoj čoko-lješnik-namaz :)
Naravno neće biti potpuno istog okusa kao kupovna, ali je zaista ukusna, intenzivnog čokoladnog okusa, kremasta i u frižideru se ne stisne toliko da se ne da mazati. Mojoj djeci se jako svidjela, pa pokušajte i vi:

Za jednu manju teglu (oko 400gr):

  • 60 gr lješnjaka
  • 100 gr šećera
  • 100 gr čokolade za kuhanje
  • 1 vanilin šećer
  • 70 gr putera
  • 100 gr mlijeka

Lješnike u suhoj tavi bez masnoće prepržiti pažljivo da ne zagore, tako će i sama spasti ljuska. Staviti u blender i što bolje samljeti.
U šerpici zakuhati mlijeko i šećer, kad prokuha skinuti s vatre, dodati puter i čokoladu i sve miješati dok se čokolada fino ne istopi i smjesa ujedini, Dodati mljevene lješnjake i staviti u očišćenu i suhu teglu. Poklopiti i ostaviti u frižider da se stegne. Krem može stajati oko 10 dana u frižideru (!!), ako izdrži toliko ;) U odnosnu na onu nutellu nije toliko čvrsta i lješnjaci se osjete, ali mi nemamo očito tako jaku mašinu da toliko samelju lješnike da se ne osjete. Možda je i u nutelli neka aroma lješnika a ne pravi lješnjaci.. hhmmm... Uglavnom je ukusna i ova. I tačka. :)